На данашњи дан 11.08.1946.год., рођен Милан Гутовић – Лане

JP Putevi Brcko

Филмски, телевизијски и позоришни глумац Милан Гутовић је рођен у Умци градском насељу Београда, 11. августа 1946. Завршио Академију за позориште, филм, радио и телевизију y Београду и 1967. године дошао у Југословенско драмско позориште. Живи у Београду, Кумодражу са супругом Биљаном има ћерку Милицу и синове Јанка и Спасоја.

Играо је у представама „Протекција“, „Кад су цветале тикве“, „Буба у уху“, „За ким звоно звони“, „Пучина“, „Колубарска битка“, „Ваљевска болница“, „Народни посланик“ итд. Неке од тих улога донијеле су му Стеријину награду, „Ћурана“ на „Данима комедије“ у Јагодини, награду „Зоран Радмиловић“ и неколико годишњих награда ЈДП.

Посљедњих деценију  више игра свој „Кабаре“ са којим је гостовао широм свијета.
Филмску каријеру започиње 1968. године у филму Радоша Новаковића Бекства, након које је услиједио богати кинематографски опус. Веће споредне и епизодне улоге је играо у неколико филмова као што су СБ затвара круг и Повратак отписаних.

Прву главну улогу игра 1979 у филму Миће Милошевића Другарчине који га је ангажовао  1981 за филм Лаф у срцу чији су сценарио писали Синиша Павић и Љиљана Павић гдје се епизодно појавио као Срећко Шојић  улога се осим гледаоцима допала  Синиши Павићу и Мићи Милошевићу. Годину дана касније, одлучују да његов лик прошире и снимају филм Тесна кожа, гдје је са Николом Симићем играо једну од главних улога и која је доживјела енормну гледаност. Те због тога снимају наставке 1987, 1988, 1991. Осим тога веће и главне улоге остварује  у филмовима Ерогена зона, Дебели и мршави, Црна Марија, Мајстор и Шампита и Шпијун на штиклама.
Прву већу улогу на телевизији остварује 1971. у серији Синише Павића Дипломци. Већу популарност стиче као Ђан Карло Мароти у Бољем животу и Драгослав у Отвореним вратима. Наступио је у више од 400 епизода серије Пустолов, која је емитована на РТС-у, као програм за дјецу и младе.

Највећу популарност на телевизији је стекао 2006. године у телевизијској серији Бела лађа када је поново заиграо лик Срећка Шојића из Тесне коже који је играо до 2011.
Био је водитељ и аутор неколико емисија и кратких хумористичко-сатиричних прилога на Телевизији Пинк, ТВ Фокс и РТС.

Његове најпознатије емисије су Орално доба и Не може да шкоди.

MD MONTEL