Волио је кафану и само једну жену

JP Putevi Brcko

Није хтио да га сахране у Алеји великана. Због реплике „Да се ја питам протерао бих аутобус овуда“ умало је добио упалу плућа. У позоришту је играо чак и улоге без текста и ријечи. Кажу да је волио кафану и само једну жену. Да је жив, Бата Стојковић јуче би напунио 86 година.

Мира Бањац, другарица и колегиница Бате Стојковића, за чувеног глумца рекла је да није трпио мале глумце, а да је с великим био немилосрдан.

– Управо данас посебно се сећам Бате – рекла је ова цијењена умјетница за РТС, „јер ми глумци смо на данашњи дан били сваке године у Врњачкој Бањи јер су тада били Дани Бате Стојковића“.

Бата Стојковић био је почасни грађанин Врњачке Бање.

– Сцена се није променила, променио се део репертоара, простора у којем је он значајно играо. Он је одиграо све што је написао Душко Ковачевић – прича Мира Бањац истичући да су то биле улоге које су писане за Бату.

Као велику разлику Мира Бањац истиче да се сада све рјеђе дешава да неко пише за одређеног глумца.

Данило Бата Стојковић рођен је у Београду 11. августа 1934. године. Био је један од најпознатијих српских позоришних, телевизијских и филмских глумаца.

Позоришну каријеру започео је у Југословенском драмском позоришту 1959. године, а 1962. постао је стални члан ансамбла Атељеа 212.

Публика га је посебно завољела у „Звездара театру“ због улога које је Ковачевић писао за њега.

Филмску каријеру је започео улогом у филму Издајник из 1964. године.

Најпознатије су му улоге у филмовима „Ко то тамо пева“, „Маратонци трче почасни круг“ и „Балкански шпијун“, за које је награђен бројним наградама.

Извор: Независне

MD MONTEL