Случајност или правда: Око 3.000 људи је заражено Корона вирусом током преобраћења Аја Софије у џамију

Kolubara

Изгледа да је Ердоганова фиеста у Аја Софији скупо коштала Турску – и то не само у новцу – јер је око 3.000 људи заражено корона вирусом у молитвама током преобраћења цркве у џамију.

Међу њима је потврђено да су и четири члана Ердоганове странке АК позитивни, у вријеме када COVID-19 поново спирално напредује у Турској, која је суочена са другим таласом пандемије.

Сарп Унер, професор са одјељења за јавно здравство у Турској, извршио је прорачун случајева заражених у Аја Софији, како је извјестио The Times. Према турским епидемиолозима, очекивало се да ће се 350.000 људи окупити у околини Аја Софије за прву молитву у петак 24. јула.

Од њих је 500 гостију било у цркви, који су били размјештени на сигурну удаљеност. Међутим, четворица владиних званичника, који су били у близини предсједника Ердогана, заражени су.

На малом ободу изван Аја Софије камером је забиљежено препоручено дистанцирање међу вијерницима, али оно се није практиковало, неколико метара даље од камере, иза полицијских решетки, гдје су се стотине хиљада људи окупљале заједно без препоручене удаљености.

Један од функционера странке коме је дијагноза позитивно постављена је Ахмет Акеи, који је пренео видео снимак из Аја Софије у коме се чини да не носи маску. Фотографисан је поред Али Ербаса, шефа вјерске власти који је организовао молитву, а који је заузврат стајао поред турског предсједника у првом реду.

Професор Сарп Унер додао је да су многи Турци који су били у Истамбулу због молитви, путовали касније у источне дијелове земље почетком августа, од којих су многи пренели вирус на тај начин даље.

„Вјерујем да ће масовно окупљање у Аја Софији повећати број случајева у Истамбулу. Сигурно је да нас очекују веома тешки дани “, рекао је професор турској новинској агенцији.

Са енглеског превела Редакција ЧУДО

Извор: orthodoxtimes.com

MD MONTEL