„ФОН“ УСПЕШНО ОДРЖАО СЕМИНАР ВОКАЛНЕ ТЕХНИКЕ

JP Putevi Brcko

Семинар вокалне технике за хорске певаче одржан је протеклих дана у Брчком. Уз све мере и препоруке Кризног штаба, овај несвакидашњи семинар организовало је удружење за уметничко стваралаштво и културу „Фон“ у просторијама СПКД „Просвјета“.

„Након прошлогодишњег веома успешно Првог хорског фестивала „ФонФест“ идеја нам је била да ове године пред Други фестивал проширимо активности. Уз семинаре за фолклорна друштва и школу свирања традиционалних инструмената, планирано је и неколико семинара посвећених хорском певању. Пандемија која је захватила Планету спречила нас је у томе. Ипак, уз све епидемиолошке мере предострожности, и уз минималан број учесника распоређених у две групе, успели смо да одржимо семинар вокалне технике за чланове мешовитог Хора СПКД „Просвјета“. Треба напоменути да је ово први семинар овог типа одржан у Брчком“, каже Мирослав Обрадовић, председник удружења „Фон“.

Уз видно одушевљење учесника семинара и техничку подршку мр Браниславе Поповић, практични део предавања на тему вокалне технике, дикције и правилног дисања при формирању хорских певача, на веома интересантан начин одржала је Ивана Ристић, студент завршне године Универзитета за музичку и сценску уметност у Грацу.

„Није први пут да држим предaвање овог типа. Ипак, посебан је осећај када то радим у свом родном граду. Било ми је велико задовољство дружити се са члановима Хора СПКД „Просвјета“. Предавање је било више него позитивно јер су учесници, кроз низ интересантних и занимљивих питања, хтели да сазнају много више. Радује ме да организатори планирају још оваквих и сличних семинара јер верујем да у Брчком постоји много заинтересованих који би хтели научити о хорском певању“, не скривајући одушевљење изјавила је Ристић.

Ивану Ристић њени суграђани памте по несвакидашњем концерту који је одржала пре четири године са колегама из средње музичке школе „Станковић“ из Београда пред одлазак на студирање у Грац. Њену досадашњу каријеру кроз школовање краси једанаест освојених првих награда и низ лауреата на међународним такмичењима соло певача широм старог континента што и не чуди да увелико добија примамљиве понуде за наставак каријере чак и пре завршетка студирања.

Организатори овог несвакидашњег семинара још увек се надају да би Други фестивал „ФонФест“ могао бити одржан у промењеном термину. Наравно, све зависи од епидемиолошке ситуације, али су обећали да ће оваквих предавања до краја године сигурно бити још неколико.

Фото: Милан Драгичевић

MD MONTEL