Владика Теодосије враћен са Јариња: Непријатно понашање шефа царине и без заштитних мјера

Kolubara

Владика рашко призренски Теодосије враћен је синоћ са косовске стране прелаза Јариње док је путовао из правца Рашке ка Грачаници. Владика је био сам у ауту, а прелазак му није дозвољен због тога што је превозио двије канте меда као поклон за манастир Грачаница. Посвједочио је да је први пут у 20 година враћен са прелаза, укључујући и то да је искусио непријатно опхођење припадника царине, али и да је, надређени у царинској смени вечерас са њим комуницирао без заштитне маске и на непрописној физичкој дистанци.

Информацију је за КоССев потврдио сам Владика који се тренутно налази у Косовској Митровици, а након што се вратио за Рашку гдје је оставио поклон, и поново прешао преко прелаза.

Оба пута је претресан и према његовим ријечима, искусио је непријатно понашање, како му је објашњено, шефа царине, албанске националности, у синошњој смјени на Јарињу.

„Ово је први пут за 20 година да ме неко врати са прелаза. Нисам то очекивао, у ауту сам био сам, долазио сам из централне Србије, путовао за манастир Грачаница. У гепеку аута сам носио ове двије кантице као поклон за сестринство“, казао је у изјави за КоССев  синоћ владика Теодосије.

Додаје да је ситуација била врло непријатна у тренутку када су га зауставили и почели да претресају ауто, док су са стране негодовали путници који су се задесили на прелазу у том тренутку, због оваквог опхођења према Владики.

Према владикиним ријечима, посебно је била непријатна ситуација када су му казали да паркира ауто са стране и да сачека да дође, како су му казали, шеф смјене.

„Како сам разумио, шеф смјене ми је казао да морам да се вратим иако сам навео да вриједност оног што имам у ауту не прелази 150 евра, чак и без могућности да платим царину. Одговорио сам му ‘господине, Ви мене враћате, а зашто Ви на дистанци од пола метра са мном разговарате без маске и угрожавате моје здравље“, свједочи Владика.

Према владикиним ријечима, на његово упозорење, како свједочи за КоССев, овај је царински службеник за којег му је речено да је шеф смјене, само одмахнуо руком.

„Осим што се нису придржавали превентивних мијера, посебно непријатно и разочаравајуће је било то што сам осјетио у њиховом понашању  одређену дозу анимозитета према мени“, казао је владика.

Са друге стране, владика је истакао да се Косовска полиција понашала веома коректно, и да су само „слегали раменима“.

Наводи и да се прије 20 дана слична ситуација догодила и још једном свештенику рашко-призренске епархије, којем такође нису дозволили да из централне Србије на Косово превезе мању пошиљку за цркву.

Како је владика Теодосије нагласио, он ће се у току сутрашњег дана обратити амбасадору ОЕБС-а, Јану Братуу, као и потпредсједнику косовске владе, Горану Ракићу.

КоССев се у међувремну обратио Косовској полицији, као и царини, поводом навода Владике Теодосија, затраживши коменатар и одговоре у вези са овим догађајем.

Извор: КоССев

MD MONTEL