Да ли је опасно за здравље да пас спава са вама у кревету?

Kolubara

Сви волимо да се мазимо са нашим љубимцима и да им показујемо љубав, али зато нисмо сигурни колико је паметно да пси спавају са нама. Пошто излазе напоље, лижу разноразне ствари и ваљају се по земљи, они баш и нису најчистије животиње, а то је један од главних разлога због којих многи власници не дозвољавају својим псима да спавају заједно са њима.

Ипак, постоје они који поред свега пуштају псе да ускоче у кревет и тако заједно спавају са својим најбољим пријатељима. Дакле, поставља се питање, да ли је то опасно и да ли нам може угрозити здравље.

Одговор је и да и не:

Истраживања су показала да пси могу да утичу на људско здравље само ако сте алергични на псећу длаку. Ако имате и благе алергије, не смијете спавати у близини паса, јер ће ваш имуни систем радити пуном паром током цијеле ноћи и тако ће ваше тијело бити исцрпљено и уморно.

Друга ствар због које ваш пас не би требало да спава са вама јесте ако вас буди. Немиран сан може довести до великих здравствених проблема, а ако је ваш пас узрок вашег неспавања, онда његово мјесто није на вашем кревету.

Ако нисте алергични и ако са својим псом мирно спавате, онда га слободно можете пуштати у кревет. Бактерије које се налазе на псу нису толико опасне, и истраживачи кажу да су у већини случајева то добре бактерије које ће чак побољшати ваш имуни систем. Ако свог пса редовно чисите и трудите се да му шапе буду чисте, онда немате чега да се плашите.

Истраживачи савјетују да је најбоље мјесто гђе ваш пас може да спава код ваших ногу, јер је тако удаљен од ваше главе, а опет је ту са вама гђе вас може гријати и гђе вам може показати љубав.

Извор: БЛ портал

MD MONTEL