Након катастрофе и страдања белоглавих супова због фантомског хеликоптера, биће ЗАБРАЊЕНИ СВИ ЛЕТОВИ ИЗНАД УВЦА

JP Putevi Brcko

Послије праве катастрофе која се догодила прије више од десет дана када су се младунци бјелоглавих супова подавили у резервату природе Увац, након што је ову област надлетао за сада још неутврђени хеликоптер, коначно су реаговали и надлежни.

„У складу са новонасталом ситуацијом у вези угрожавања заштићених животињских врста, Директорат цивилног ваздухопловства Републике Србије дао је приједлог да се 14.8.2020. одржи састанак са надлежним органима, на којем ће се размотрити аспекти успостављања условно забрањене зоне изнад рејона Специјалног резервата природе Увац”, саопштили су из Директората.

Како су додали, на састанак су позвани представници Министарства одбране Републике Србије, Министрарства унутрашњих послова Републике Србије, Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, и Завода за заштиту природе Србије.

Подјсетимо, „Блиц“ је први писао о овој еколошкој катастрофи која би можда прошла незапажено да није било ентузијаста из Фонда за заштиту птица грабљивица.

Како је тада саопштио Фонд за заштиту птица грабљивица, хеликоптер је летио око гнијезда у колонији бјелоглавих супова у критичном периоду кад су младунци припремали за полијтање са гнијезда. Младунци су преплашени од хеликоптера пријевремено искакали из гнијезда и падали у језеро.

– У другим земљама забрањени су ниски летови изнад колонија супова како због безбиједности путника тако и због заштите угрожене животињске врсте. У Шпанији највећи број хеликоптерских несрећа се дешава због судара летјелица са птицама – објаснио је др Саша Маринковић, научни сарадник у Институту за биолошка истраживања “Синиша Станковић” и један од орнитолога који прате популацију увачких супова и учествује у њиховом маркирању.

За сада још није утврђено ко је био власник хеликоптера који је довео до ове катастрофе.

Извор: Блиц

MD MONTEL