Преминуо милијардер који је тврдио да ће живјети заувијек

Kolubara

Амерички медијски магнат Самнер Редстон, у чијем су власништву медијска мрежа ЦБС и мултинационална компанија Виацом, умро је у уторак у 97. години. Говорио је да ником неће оставити насљедство јер планира да живи заувијек.

Редстон је био предсједник Управног одбора ЦБС-а и компаније за мас-медије Вајаком до 2016. године, када се због нарушеног здравља повукао са дужности, док се његова породица, већински власник, борила за контролу с вођством тих компанија.

Говорио је да никада неће имати заоставштину, јер планира да живи заувијек. Медији би то квалификовали као шалу, али са Редстоном се никад није знало, пише „Bloomberg“.

Компаније ЦБС и Вајаком крајем 2019. постале су дио друштва које управља телевизијским мрежама, МТВ, Comedy central, Nickleodeon и Showtime, те чувеним филмским студијима Paramount и Miramax, преноси „Seebiz“.

Друштво се по приходима може мјерити с највећим америчким телевизијским и филмским компанијама, као што су Disney, Time Warner и 21st Century Fox

Медијски магнат је рођен као Самнер Мареј Ротстејн у Бостону 1923. године, а презиме јеврејског поријекла промијенио је 1940. у Редстоун. Дипломирао је на Харварду и у Другом свјетском рату био припадник обавјештајне службе америчке војске.

Године 1954. запослио се у фирми коју је основао његов отац, којој је промијенио име у „National amusements“ и претворио је у једног од највећих оператера у САД, који је придонио и популаризацији мултиплекс биоскопа.

Пошто је 1979. наким чудом преживио пожар, у ’80-их и ’90-их је водио незаборавне битке за преузимање контроле над филмским студијима Парамоунт, а затим и над телевизијским мрежама Вајаком (власником МТВ-ја) и ЦБС.

Вајаком је 2000. преузео ЦБС, али су се компаније поново раздвојиле 2006. године.

Самнер Редстон се двапут женио и има двоје дјеце.

Извор: Независне

MD MONTEL