ПРОТЕСТ ЗБОГ АЛБАНСКОГ УДАРА НА ДЕЧАНЕ: Србија се обраћа Унеску због упада у заштићену манастирску зону

Kolubara

Радови на магистралном путу Дечани – Плав, у близини манастира Високи Дечани, у петак нису заустављени упркос забрани градње магистралних и транзитних путева кроз специјалне заштићене зоне. Мада смо са више адреса добили потврду да је Кфор успео да спречи наставак радова, у Епархији рашко-призренској су нам рекли да акција није прекинута. Очигледно је да локалне косовске власти имају подршку надлежних у Приштини и не маре на забране. Ово није први покушај нарушавања заштићене зоне, иако би радови трајно могли да угрозе статику цркве из 14. века и манастирских објеката.

Из епархије упозоравају да „овакво понашање косовских институција јасно показује не само неспремност у Приштини да заштите овај значајни манастир и споменик свјетске културне баштине, већ и отворено кршење постојећих косовских закона на штету угрожавања природне околине око манастира, што може да има несагледиве посљедице“. Њихов апел је уродио плодом и са разних адреса је стигао захтјев за стопирање радова.

– Када сам чуо да су радови настављени, одмах сам послао писмо директорки Унеска Одри Азуле у Париз и затражио од Умника да ми пошаље комплетан извјештај – рекао нам је Синиша Шешум, представник Унеска за Балкан. – Високи Дечани су Унесков споменик и нећемо дозволити његово уништавање.

Унеску је писала и Мирјана Андрић, директорка Републичког завода за заштиту споменика културе.

– Ови догађаји показују и потврђују шта ће се десити уколико се оствари најстрашнији сценарио и Косово и Метохија буду одвојени од Србије – каже историчар проф. др Милош Ковић за „Новости“. – Не може се вјеровати чак ни тамошњем законодавству, јер њихове власти не поштују ни одлуке међународних мировних снага. Локалне власти су очигледно подржане из Приштине и спроводе безочно насиље.

Министарство културе Србије у петак је хитно упутило протестну ноту највишим званичницима Унеска, позивајући их да заштите објекат културног наслеђа који је дио Унескове Листе угрожене свјетске културне баштине.

Тешке машине у близини манастира / Фото Сава Јањић/фејсбук

– Нека се не чуде у Приштини што никада неће бити примљени у Унеско, јер културна искључивост и немар према непроцјењивим споменицима православне вјере и хришћанске културе јесте управо оно против чега се Унеско бори. Такво поступање, не само да је противзаконито и по приштинским прописима, већ је дио континуиране антихришћанске кампање на КиМ, која за циљ има брисање и поништавање српског присуства на тим просторима – истиче Марко Ђурић, директор Канцеларије за КиМ и наглашава да је извођење багера и ровокопача у заштићену манастирску зону плод истог оног менталитета који је навео албанске екстремисте да спале и униште десетине српских цркава у протекле двије деценије.

Иначе, Епархија рашко-призренска упутила је захтјев међународним представницима у Приштини и иностранству да се начињена штета поправи враћањем пута на првобитну ширину и манастир заштити од даљег агресивног понашања косовских власти. Подсјетимо, став међународних институција и Савјета за имплементацију зона био је да се заврши раније започета заобилазница око заштићене зоне и тиме избјегне штета која се тренутно прави.

Тешке машине у близини манастира / Фото Сава Јањић/фејсбук

Председник Србије Александар Вучић је упозорио да Приштина и на терену предузима акције против српског народа и цркве, што уноси додатни немир и стрепњу.

– Поново су упали у заштићену зону манастира Дечани и поново доводе велике машине да би копали тај регионални пут ка Албанији – рекао је Вучић.

– Њих баш брига што је то заштићена зона и што постоје судске пресуде чак и њихових судија.

То уноси додатни немир и стрепњу и против тога ћемо се борити на сваком мјесту.

Из Српске листе осудили су „наставак срамног односа према свештеницима СПЦ међу којима је и малтретирање владике Теодосија на прелазу Јариње“. Владика Теодосије враћен је у четвртак увече са овог административног прелаза док је путовао из правца Рашке ка Грачаници а прелазак му није дозвољен због тога што је превозио двије канте меда као поклон сестринству манастира.

Извор: Новости

MD MONTEL