Ђаци 1. септембра сједају у клупе уз поштовање мјера?

JP Putevi Brcko

Сви ђаци у основним и средњим школама у Републици Српској требало би, како сада ствари стоје, 1. септембра у школској години 2020/2021. да сједну у своје школске клупе уз поштовање мјера које буду донијеле надлежне институције због пандемије вируса корона.

Наиме, како је рекао извор „Независних“, на тај корак надлежни ће се одлучити јер је потребан живи контакт наставника с учеником у школи.

Да је то потребно, увјерен је и Предраг Дамјановић, директор Републичког педагошког завода РС, који је за „Независне“ рекао да се нада да ће се настава изводити у школским клупама.

„Мислимо да је важан живи контакт ученика и наставника, те да ученици контактирају с вршњацима, али наш први циљ је заштита здравља дјеце“, рекао је Дамјановић. Према његовим ријечима, битно је да ученици нижих разреда основне школе крену од 1. септембра у школу, нарочито први разред због социјализације и прилагођавања на школску средину. Додао је да ће оно што Министарство просвјете и културе РС у сарадњи са Институтом за јавно здравство РС одлучи бити примјењиво од наредне школске године у основном и средњем образовању.

Бранислав Зељковић, директор Института за јавно здравство РС, казао је да ће Институт ове седмице извршити анализу цјелокупне епидемиолошке ситуације у складу с препорученим мјерама. Додао је да ће ове седмице бити дефинисани сви параметри за почетак школске године, те да постоји више опција.

„Ми смо јуче на састанку који смо имали с представницима Министарства просвјете и културе РС доставили оквирне препоруке које ће бити разрађене заједно с надлежним министарством, а информацију на који ће се начин одвијати настава саопштиће Министарство просвјете и културе РС“, казао је Зељковић.

И Милорад Додик, предсједник СНСД-а, увјерен је да ће школска година почети на вријеме у неком моделираном облику.

„Мислимо да треба вратити ученике у учионице. То ће бити редуковано на начин како то пропише Министарство просвјете и културе РС“, рекао је Додик и додао да је сигуран да неће бити проблема и да се треба прилагодити новонасталој ситуацији.

Из Министарства просвјете и културе РС рекли су јуче „Независним“ да ће у сарадњи са свим релевантним образовним и здравственим институцијама дефинисати јасне смјернице у вези с наставним процесом у наредној школској години.

„Министарство још није донијело одлуку који модел наставе ће бити у примјени од 1. септембра. У наредном периоду ће коначну одлуку о моделу извођења наставе од почетка нове школске године донијети Влада РС и Републички штаб за ванредне ситуације, а о наведеном ће јавност бити благовремено обавијештена“, рекли су „Независним“ у том министарству.

Подсјетимо, раније је Наталија Тривић, министарка просвјете и културе РС, рекла да ће основци и средњошколци започети нову школску годину почетком септембра, а највјероватније ће то бити комбиновани модел наставе. Она је тада појаснила да ће модел који ће бити примјењиван од септембра с почетком школске године донијети Влада РС, односно Кризни штаб.

„Ми смо предложили да је један од најбољих модела комбинована настава, гдје ће ђаци једно вријеме проводити у својим школским клупама, а друго вријеме код куће, гдје ће бити у контакту с учитељима, наставницима и професорима“, рекла је тада Тривићева.

Извор: Независне

MD MONTEL