Акција у Ракити – грађани пијуцима и лопатама разбијају цијеви

Kolubara

Пар стотина грађана из свих дијелова Србије одазвало се позиву организатора и дошло у Ракиту да изваде цијеви из ријеке. Окупљени су сишли до ријеке и пијуцима и лопатама разбијали цијеви. У селу су присутне полицијске снаге, активисти су понијели различита оруђа, а организатори су апеловали да све прође без провокација и немира.

Како јавља Милица Јовановић, новинарка Јужних вести са терена, простор није велики око ријеке, па само дио окупљених разбија цијеви. Остали стоје около и чекају свој ред да помогну.

Неки су нашли себи посао и сакупљају ђубре около. Направљен је низ људи који додају једни другима камење, како би преградили и скренули ријеку да би могли да исијеку цијеви – каже Милица Јовановић.

У Ракити је присутна полиција, а све пролази мирно. Десимир Стојанов, предсједник Мјесне заједнице Ракита, уз сузе је рекао да је много срећан.

Не могу да вјерујем да три године Ракита за државу не постоји – каже Стојанов.

Окупљени грађани кажу да „овде очигледно грађани морају да спроводе закон“.

Међу окупљенима, како каже новинарка Милица Јовановић, има доста оних са ознакама различитих организација – у мајицама „Одбранимо ријеке Фрушке горе“, „Одбранимо ријеке Старе планине“, „Не давимо Београд“, извиђача, „Националне коалиције за децентрализацију“ и бројних еколошких организација.

Атмосфера је лијепа, сваки помак у разбијању цијеви дочекује се аплаузом, повицима и скандирањем – каже Милица Јовановић.

Неки грађани су стигли синоћ у Ракиту и ту камповали, већина њих дошла је јутрос, а поједини и даље пристижу. Једна група људи је дошла организованим превозом.

Када се пар стотина грађана окупило код Задружног дома, један од вођа иницијативе „Одбранимо ријеке Старе планине“ Александар Јовановић Ћута преко мегафона се обратио грађанима и позвао их да узму алат и сиђу до ријеке.

Полиција није наш противник, они само раде свој посао, неко их тјера да раде тај посао – рекли су организатори окупљенима.

Како јавља Милица Јовановић, организатори су инсистирали да све прође без провокација и насиља.

Свакога ко ради другачије позвали су да пријаве. Такође су позвали људе да узму алат и крену у посао – каже Милица Јовановић.

Desimir Stojanov, predsednik Mesne zajednice Rakita

#Babušnica #NeZaMHE Desimir Stojanov, predsednik Mesne zajednice #Rakita, uz suze:"Tri godine pokušavamo da država uradi ono što mora, a ona neće."

Gepostet von Južne vesti am Samstag, 15. August 2020

Извор:Јужне вести

MD MONTEL