Атину подржали Француска и Израел, Немачка позива на разумно понашање – тензије расту сваког дана

JP Putevi Brcko

Турски истраживачки брод „Оруч реис“, који се налази на пола пута између Крита и Кипра, прати грчка флотила.

Погледи читавог света уперени су тамо због нових, опасних тензија између Атине и Анкаре, пише РТС позивајући се на грчке медије..

Атина тражи распоређивање америчких снага.

Блиске сусрете турских и грчких фрегата, који су у последња 24 часа у приличној мери узбуркали страсти на источном Медитерану, заменила је запаљива реторика званичника из Анкаре, па је министар финансија Берат Албајрак рекао да је ред на нову генерацију да плати цену независности.

„Наш лидер није посустајао. То је наша дужност. Уколико нас нападну, узвратићемо. Борићемо се до краја“, рекао је Албајрак, преноси дневник Хуријет.

Изјава турског министра уследила је после серије сличних речи председника Реџепа Тајипа Ердогана, који је Грчку упозорио да ће флотила која прати истраживачки брод „Оруч реис“ узвратити на сваку провокацију грчких бродова.

Иако медији у Грчкој и Турској јављају о знатно повећаном броју летова борбених авиона у зони у којој је током протеклих годину дана регистровано неколико стотина инцидената, чини се да су две флотиле, после блиског сусрета фрегата, ипак удаљене довољно да би се избегао какав будући проблем.

Према сајту „Маринтрафик“, који прати поморски саобраћај, турска флотила и „Оруч реис“ су се у петак после подне налазили на отприлике пола пута између Крита и Кипра, уз повремене збуњујуће маневре.

Грчка „Та неа“ наводи да је „Оруч реис“ променио курс за 180 степени, као и да сада није позната следећа дестинација турске флотиле.

„Оруч реис“ је променио курс свега 24 часа после судара грчке и турске фрегате приликом, очигледно, неспретног маневрисања, што је касније довело од озбиљних оптужби две стране и претњи Реџепа Тајипа Ердогана да ће приликом следећег таквог инцидента турски бродови жестоко одговорити.

Напетост у односима између Атине и Анкаре изазвала је низ реакција, па се Француска одмах сврстала на страну Грчке и у регион упутила носач хеликоптера, фрегату и два „рафала“. Атину је подржао и Израел, док је Немачка позвала сукобљене стране на разум.

Грчка је, у међувремену, позвала Американце да појачају присуство на Источном Медитерану. Грчки министар спољних послова Никос Денидас је значајније ангажовање америчких снага затражио од државног секретара САД Мајка Помпеа у Бечу, јавља „Та неа“.

ЕУ солидарни са Грчком

                                                                     Фото: Тањуг/Греек Натионал Дефенце виа АП

Шефови дипломатија земаља чланица Европске уније изразили су вечерас „пуну солидарност“ с Грчком и Кипром и позвали Турску на „хитну деескалацију“, након што је турски брод почео истраживања нафте и гаса у спорнима водама источног Медитерана.

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борел написао је након хитног састанка на Твитеру да ЕУ изражава пуну солидарност са Грчком и Кипром и позвао Турску на хитну деескалацију и повратак преговорима.

                                                             Фото: Тањуг/Греек Натионал Дефенце виа АП

Министар спољних послова Грчке Никос Дендијас, који се раније данас у Бечу састао са америчким државним секретаром Мајком Помпеом, рекао је да је „задовољан“ солидарношћу партнера из ЕУ и њиховом осудом „незаконитог понашања Турске“.

„Турска је једина одговорна за ескалацију тензија у источном Медитерану и мора хитно да напусти грчки континентални појас. То је неопходан услов за деескалацију“, рекао је Дендијас.

Турски брод „Оруч Реис“ почео је пре два дана истраживања у спорном подручју у источном Медитерану, богатом нафтом и гасом, упркос противљењу Грчке, која тврди да се та област преклапа са њеним континенталним појасом.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган раније је рекао да ће Анкара наставити истраживачка бушења до 23. августа као што је планирано, али је након телефонског разговора с немачком канцеларком Ангелом меркел наговестио да су се Анкара и Берлин договорили око „ублажавања“ позиције када је реч о датуму.

Он је, међутим, рекао у петак да Турска наставља рад на истраживању нафте и гаса у источном делу Средоземног мора, јер Грчка није одржала обећања у вези са тим активностима у региону.

                                                             Фото: Тањуг/Греек Натионал Дефенце виа АП

Извор: РТС, Тањуг

MD MONTEL