На данашњи дан, 1978 године основана Рибља Чорба!

JP Putevi Brcko

Рибља Чорба је једна од најпопуларнијих српских и југословенских рок група, која је основана у Београду 15. 8. 1978. године. Прву поставу чинили су Бора Ђорђевић, Миша Алексић, Мирослав Вицко Милатовић и Рајко Којић.

Бора Ђорђевић је прије разлаза са групом Рани мраз и Ђорђем Балашевићем 1978. неколико година провео у групи Сунцокрет, свом првом великом бенду, у коме су још били Горица Поповић, Ненад Божић, Снежана Јандрлић, Биља Крстић и Миодраг Бата Сокић. На пустом београдском доку одлучио је да оформи нови бенд са тврђим звуком. Повезује се са пријатељима из групе СОС (Миша Алексић, Рајко Којић и Мирослав Милатовић Вицко) и оснива Рибљу чорбу.

Група је званично настала у ресторану Шуматовац 15. августа 1978. године. Првобитно је требало да се зове „Бора и ратници”, а онда су се одлучили за „Рибља чорба”. Био је то београдски сленг за менструацију. Први концерт Рибља чорба је одржала у војвођанском мјесту Елемир 26. августа 1978. године, послије чега су услиједиле и свирке у Суботици и Сарајеву, гдје су стекли нову публику. 22. децембра објављују први сингл са пјесмама Лутка са насловне стране и Он и његов BMW, који је одмах постигао велику популарност.

Након објављивања сингла, Бора Ђорђевић закључује да му је потребна још једна гитара да учврсти звук и тиме га дефинитивно одвоји од поређења са „Бијелим дугметом”. Тада је Рајко у групу довео 19-годишњег гитаристу, Момчила Бајагића Бајагу, којег је познавао из састава Глогов колац. Први концерт у новој постави одржали су 7. јануара 1979. године у Јарковцу. У Дому омладине одржали су 28. фебруара први београдски концерт. Почетком марта су отишли да одсвирају двадесетак концерата по Македонији. Турнеја је била велики успјех, али је у финансијском погледу била неуспјех. На концерту у Далову, Миша је у заносу промашио бину, пао и сломио ногу, па га је на концертима по Санџаку мењао Мирослав Цветковић (касније у Бајаги и инструкторима).

Дана 19. марта 1979, послије неколико свирки на којим су промовисали пјесме које ће се касније наћи на деби албуму, објављују и други сингл са пјесмама „Рокенрол за кућни савет” и „Валентино из ресторана”. Пјесму „Валентино из ресторана” је компоновао Рајко на текст Марине Туцаковић. Пјесму су извели и на „Вечери слободних форми” Фестивала забавне музике у Опатији. 1. септембра одржана је и промоција деби плоче на Ташмајдану. Желећи да направи добру забаву за посјетиоце, Бора је концерт рекламирао паролом: „Рибља чорба неће да вам отима лову – улаз два сома”, што је у то вријеме била јако популарна цијена. Као предгрупа наступиле су групе Булевар у коме је тада пјевао Дејан Цукић, а гитару свирао Неле Стаматовић и Формула 4 из Сарајева. Изненађујуће је било да је публика знала све пјесме напамет, иако је албум изашао тек десет дана послије концерта.

Године 1979, Бора и Рајко су отишли на служење војног рока. Група није одмах узела предах, пошто су 28. новембра 1979. године свирали на маратонском концерту у Сарајеву. Наступали су без Боре, Рајко је свирао у униформи, а Миша је, будући да није знао све текстове, иницијативу препуштао публици. Убрзо је и он отишао у војску.

Деби албум „Кост у грлу”, снимљен је 1979. године. и тада је Бајага први пут са њима радио у студију. Додуше, због ефикасног коришћења времена, његове дионице је одсвирао Рајко Којић. Плочу је продуцирао Енцо Лесић, а поред Боре, као аутори се потписују Миша, Рајко и Ненад Божић из Сунцокрета који је био коаутор музике за пјесму „Мирно спавај”. Све пјесме на плочи настале су као плод Бориног новог интересовања за теме које обрађују свакодневницу, а неувијен језик је у старту изазвао проблеме. Тако је у пјесми „Мирно спавај”, споран стих „попиј своје седативе” јер асоцира на дрогу, због чега је један читав дио тиража морао бити повучен. Првих стотинак продатих примјерака плоче са оригиналним текстом данас имају статус раритета.

Бора је превентивно промијенио име пјесме „Још један усран дан” у „Још један шугав дан”. Осим ње, на албуму су се нашле и пјесме „Остани ђубре до краја”, „Звезда поткровља и сутерена”, „Егоиста”, „Позајмила је паре, полудела је скроз, купила је карту и села на воз” итд. Коначни тираж плоче Кост у грлу се зауставио на око 120.000 продатих копија. У музичким новинама Бору су проглашавали за рок личност године, а њихов хард рок звук са блуз елементима није сметао, иако су панк и нови талас већ почели да постижу популарност.

Албуми:
Кост у грлу (1979)
Покварена машта и прљаве страсти (1981)
Мртва природа (1981)
Бувља пијаца (1982)
Вечерас вас забављају музичари који пију (1984)
Истина (1985)
Осми нервни слом (1986)
Ујед за душу (1987)
Прича о љубави обично угњави (1988)
Коза ностра (1990)
Лабудова песма (1992)
Збогом, Србијо (1993)
Остало је ћутање (1996)
Нојева барка (1999)
Пишање уз ветар (2001)
Овде (2003)
Трилогија (2007)
Минут са њом (2009)
Узбуна! (2012)
Да тебе није (2019)

 

MD MONTEL