Кфор обуставио радове на путу код манастира Високи Дечани

JP Putevi Brcko

Интервенцијом Кфора заустављени су радове који се изводе на путу у близини манастира Високи Дечани у општини Дечани, јавља „Зери“.

Како се наводи, радови на овом путу су обустављени, а по престанку радова у Дечанима, командант Кфора Микеле Риси одржао је састанак са предсједником те општине Башкимом Рамосајем.

„Кљан Косова“ сазнаје да је до овог састанка дошло након престанка радова на путу за манастир Високи Дечани, а радови су престали послије интервенције Кфора.

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је раније да је манастир Високи Дечани угрожен незаконитим радовима који се изводе на путу.

Вучић је нагласио да ће на сљедећем састанку у Бриселу Србија затражити од представника Приштине да хитно обуставе радове у заштићеном подручју манастира, преноси „Кљан Косова“.

Епархија рашко-призренска је упозорила да се настављају незаконити радови на путу Дечани-Плав кроз заштићену зону манастира, упркос експлицитној забрани градње магистралних и транзитних путева кроз специјалне зоне.

Због проласка великог броја тешких грађевинских возила свакодневно, већ су могућа статичка оштећења на самој цркви из 14. вијека и манастирским објектима, преноси Танјуг.

Извор: Спутник

MD MONTEL