Трамп жели састанак са Путином прије избора

JP Putevi Brcko

Амерички предсједник Доналд Трамп саопштио је својим сарадницима да би желио да се лично састане са предсједником Русије Владимиром Путином прије новембарских избора у Сјединеним Америчким Државама, јавила је телевизија „Ен-Би-Си њуз“ позивајући се на изворе.

Телевизија наводи да је администрација разматрала неколико варијаната за мјеста и датуме одржавања самита, укључујући и септембар у Њујорку. Администрација сматра да је сврха таквог самита најава напретка у развоју споразума о контроли нуклеарног оружја.

Једна од варијаната коју је разматрала америчка страна предвиђа нацрт споразума о даљим преговорима о продужењу Споразума о смањењу стратешког наоружања, који би потписали лидери двију земаља.

Извори телевизије истичу да би то омогућило Трампу да уочи избора покаже да може да преговара о споразумима.

Бијела кућа је за „Ен-Би-Си њуз“ саопштила да ће Трамп прије избора одржати састанке са свјетским лидерима, али није прецизирала ништа конкретно о могућности контакта са руским предсједником.

Трамп је раније изјавио да вјероватно неће подржати Путинову идеју о одржавању онлајн самита Савета безбиједности УН о Ирану, рекавши да би га радије оставио за период након избора.

Што се тиче преговора Русије и Сједињених Америчких Држава о контроли наоружања, од 16. до 18. августа у Бечу ће се одржати још један круг преговора о овом и другим питањима стратешке стабилности између заменика руског министра спољних послова Сергеја Рјабкова и специјалног изасланика САД за контролу наоружања Маршала Билингслија.

Извор: Спутник

MD MONTEL