Број бициклиста у Бечу у 2020. порастао за 687 хиљада

JP Putevi Brcko

Готово 5,4 милиона бициклиста кретало се улицама аустријске пријестолнице између јануара и јула ове године. То су показале евалуације 13 бројчаника бициклистичког промета у Бечу. У односу на трогодишњи просјек, од 2017. до 2019. године, ради се о порасту од 14,7 одсто или 687 000 бициклиста.

Тиме се наставља тренд бициклизма у Бечу, између осталог захваљујући и интензивном раду на промоцији овог еколошки прихватљивог начина кретања. У циљу заштите околиша и промоције бициклизма град Беч је у априлу 2020. субвенционисао куповину теретних бицикала за физичка лица уз помоћ специјалног фонда од 300 000 евра. Фонд је сносио трошкове за до 50 одсто нето купопродајне цијене бицикла односно највише до 800 евра.

Поред тога, бечким акцијским планом “Логистик 2030+”, који представља стратешки оријентир за будућност логистике у Бечу, обухваћено је и субвенционирање куповине електричних теретних бицикала и електричних троколица за правна лица са фондом од 800 000 евра.

Наиме, у јавном градском простору постоји много потенцијала за еколошки одрживи пријевоз. Кратке и средње дуге руте могу се учинковитије и на еколошки прихватљивији начин прелазити бициклима, теретним бициклима или електричним теретним бициклима. Подузетници су у склопу пријаве за субвенцију морали навести разлог куповине електричног теретног бицикла. Испоставило се да за 85 одсто њих значајан фактор представља једноставније паркирање, а након тога услиједио је прелазак на пријевозно средство с нултом емисијом ЦО2. Уз то, већини је подузетника посебно важна и уштеда времена и трошкова као и бољи имиџ фирме.

Према испитивању “Урбан Инноватон Виенна” готово три четвртине предузећа која су се пријавила на субвенцију имају мање од 10 упосленика, а 80% њих долази из области трговине, угоститељства, кинематографије и фотографије, умјетности и културе.

Извор: Кликс

MD MONTEL