НАУКА ПОТВРДИЛА: За лед на Гренланду више нема спаса

JP Putevi Brcko

Лед на Гренланду отопио се до тачке након које нема повратка, а напори за успоравање глобалног загревања неће је спасити од распадања, показује нова студија истраживача на Државном универзитету у Охају, пише Си-Ен-ЕН.

– Чак и кад бисмо вратили климу каква је била пре 20 или 30 година, још увек бисмо прилично брзо губили масу – рекао је један од аутора студије професор Јан Ховат.

Гренландска ледена плоча годишње губи више од 280 милијарди метричких тона леда који се отапа, што је највећи појединачни допринос порасту глобалног нивоа мора, саопштила је водећа ауторка студије изнијела је Микалеа Кинг.

Она је навела да је губитак леда последњих година тако велики да је довео до мерљивих промена гравитацијског поља изнад Гренланда.

Отапање леда на Гренланду доприноси са више од милиметра порасту нивоа мора сваке године и вероватно ће се то додатно погоршавати.

Аутори су открили да се након 2000. године ледена површина смањила толико брзо да снежне падавине не би могле надокнадити изгубљени лед чак ни кад би се клима променила.

Извор: Тањуг

MD MONTEL