Радоје Домановић умро на данашњи дан

JP Putevi Brcko

Радоје Домановић (1873 – 1908), је био српски сатирични приповједач.

Рођен је 16.2. (или 4.2. јулијанском) 1873. године у породици сеоског учитеља у селу Овсиште код Крагујевца. Дјетињство је провео у сусједном селу Јарушицама, гдје је завршио и основну школу. Гимназију је завршио у Крагујевцу, а Филозофски факултет на Великој школи у Београду. Као професор српског језика радио је у гимназијама у Врању, Пироту и Лесковцу. Због политичких увјерења је прогањан, премјештан и отпуштан са посла.

Послије пада режима краља Александра Обреновића 1903. године, незадовољан малим промјенама у земљи, покреће политички лист у којем покушава да се бори против мана новог режима. Разочаран, одавао се све више боемском животу, много је пио, усамљен, огорчен и сиромашан умро је у 35. години живота, 17.8. 1908. у Београду.

Радоје Домановић је први прави сатиричар међу српским реалистима, сатира је главно обиљежје његовог талента. Он је творац српске сатиричне приповјетке.

Најзначајније његове приповјетке су:

Вођа
Данга
Страдија
Краљевић Марко по други пут међу Србима
Размишљање једног обичног српског вола
Укидање страсти
Позориште у паланци
Гласам за слепца
Не разумем

Велики број основних школа носи име „Радоје Домановић“, такође постоји и Задужбина „Радоје Домановић“ која додјељује награду са истим именом. Поменимо и то да Радоје Домановић има бисту на Калемегдану у Београду.

MD MONTEL