Семберија посљедњих година привлачна туристичка дестинација

JP Putevi Brcko

Вјерски туризам све је развијенији и на подручју Семберије. Због великог интереса туриста за манастире и цркве, посљедњих година интензивирана је сарадња Туристичке организације у Бијељини и Епархије зворничко-тузланске.

У новије вријеме у Бијељини и околини изграђено је неколико манастира. У центру града је манастир Светог Василија Острошког у којем је сједиште Епархије зворничко-тузланске. У насељу Пет језера је Манастир Свете Петке у карактеристичном руском стилу, са куполама прекривеним златом.

– Имамо пет православних манастира на подручју Семберије, затим у центру града и Атик џамију из 16 вијека, а недавно је реновирана и католичка црква. Још се није десило да групе туриста које долазе у Бијељину не посјете и неки од манастира, а многи и више – навео је Владо Софренић из Туристичке организације Бијељина . Духовно – вјерски бисер овог дијела Српске је манастир Тавна. То је најстарије сакрално средиште и, уједно, најстарија грађевина у Семберији са Црквом Свете Тројице. Грађен је почетком 14. вијека. Лазар Кршић, духовник манастира Тавна, истиче да они који су били пожеле да опет дођу.

– Кад се врате својим кућама, родбини, пријатељима треба да испричају шта су видјели и њих заинтересују да и они дођу манастиру Тавни – додаје Кршић. У Етно-селу Станишићи саграђен је манастир Светог Оца Николе, реплика манастира Куманице у долини Лима у Србији. Иконостас и иконе у манастирској цркви рађени су по узору на манастир Ловницу код Шековића, које је у шеснаестом вијеку градио чувени пећки монах Лонгин.

– Манастир се налази на доминатном мјесту, у средишту села и немогуће је да овдје дођете а да га не видите. Туристи без обзира не вјеру и нацију обилазе манастир. У манастиру Св. Оца Николе љетњег налазе се мошти цара Уроша и Николаја Миликијског – појаснио је Милош Станишић, власник етно – села. Сарадња Туристичке организације у Бијељини и Епархије зворничко-тузланске све је израженија. Захваљујући и тој чињеници, Семберија је посљедњих година привлачна туристичка дестинација, коју посјећује све више домаћих и страних туриста.

Извор: ртрс

MD MONTEL