Прекинуто снимање: Стигао ултимативни захтјев да се промијени сценарио филма „Кошаре“

JP Putevi Brcko

Редитељ Балша Ђого огласио се синоћ на свом фејсбук-профилу и објелоданио скандалозне догађаје везане за филм „Кошаре“ који управо снима.

Прве клапе ове ратне драме (сценарио потписују Ђорђе Милосављевић, Страхиња Радетић и Ђого), послије неколико одлагања због пандемије „пале“ су 15. јула у караули у Лесковцу.

Послије кључних сцена у Белој Паланци и на локацијама на Сувој планини, екипа филма стигла је у Београд на неколико дана „предаха“, да би се снимање наставило у караули изнад Власинског језера.

И мада је већ тада било гласина да је „предах“ крајем јула услиједио због неких сукоба, о томе нико из екипе „Кошара“ није желио јавно да говори, а сада је сам Ђого објаснио шта се, заправо, догађа са овим филмом.

„Драги пријатељи, борци са Кошара, припадници 53. Граничног батаљона и осталих јединица (знате ви који сте), официри полиције и војске, глумци, и сви остали моји сарадници у екипи: 23. јула двојица мојих продуцената, Немања Мићић и Владан Анђелковић су прекинули на неколико дана снимања филма и ТВ серије „Кошаре“ док не појачају, по њиховим ријечима, екипу. Појачања су у наредним данима стигла и наставили смо са радом, али је у исто вријеме стигао њихов ултимативни захтјев мени да промијеним сценарио и да га учиним у тој мјери „лакшим“ да може да се сниме и филм и серија за четири-пет дана по епизоди, а сви у нашем послу знају да је то темпо рада бржи него на ситкому у студију“, каже Ђого у свом обраћању.

Истичући да тема „Кошара“ просто не смије да се сними на такав начин, јер је то срамота и неће донијети никакав резултат, наводи и да тако нешто никоме није у интересу.

„Да не буде забуне, и министри, и министарства војске и полиције, Генералштаб наше војске и Управа за ванредне ситуације МУП Србије дали су нам све бесплатно и помогли нам заиста братски. Сваки човјек међу њима је знао колико је ово важно и колика је наша заједничка одговорност. Исто тако је са Филмским центром, од његовог директора до предсједнице Управног одбора. Дали су све од себе да нам помогну, а и сада нам дају сву подршку, и за то им хвала у име овог филма. Неки су покушали и да убиједе двојицу момака – продуцената, који су умислили да су држава, сила, и да они одлучују у њено име, да се уразуме. Нису вредиле ни моје искрене молбе да схвате да смо сви ми „државни службеници“ и да ово нису њихове паре, него државне, а они само треба да их потроше на посао, а не на нешто друго. Нећу да гледам ни у чији џеп и не занима ме, али знам да смо од државе добили довољно новца да снимимо два оваква пројекта, а не неку бесмислицу. Биће времена да кажем и колико“.

Ђого наводи да су за осам дана снимили 32 добра минута, између осталог, једну велику акциону сцену, и да су тај материјал измонтирали и показали.

„Ако будем принуђен, ја ћу и јавно то показати. Поносан сам на све који су у томе учествовали и поред свих организационих невоља. Знам свој посао, и цијела екипа може да свједочи како сам се борио и изборио са сваким пропустом који су други направили тих дана. А било их је, и за њих су највише одговорни моји продуценти. Нисмо ни први ни посљедњи који су мало остали иза плана, али то је толико нормално на почетку снимања и стално се дешава у нашем послу. Али, нико не зауставља снимања, не мијења редитеља, цијелу екипу, сценарио и глумце. Наш сценарио су читали сви у министарствима, све комисије, глумци и борци са Кошара, и сви су стали иза њега. Свидео им се, јер је личан и никоме не држи лекције, не арбитрира о несрећи људи који су бранили своју земљу, и не дамо га некима који о томе ни приближно не мисле као ми. Биће времена да објасним и како је до сарадње са Немањом Мићићем и Владаном Анђелковићем уопште дошло. Али, ко може да претпостави да ће некоме пасти на памет да се не понаша часно на филму „Кошаре“. А неће ни моћи. Кад су ти намјере чисте и задатак јасан иза тебе је увијек сила, и ја знам да је имам иза себе. Имам вас, хероје са Кошара о којима снимам овај филм, имам глумце, екипу правих другара, јавност, и све честите људе, и не дам послије годину дана да нас неко претњама угуши у тишини. Ово је наш филм, и изборићемо се за њега. Пробао сам све да се наши непријатељи овоме не радују, а било их је доста, али изгледа да морамо да се боримо и радимо више од других да би и о нама нешто проговорили. Зато, до побједе. Радимо!“, објавио је Балша Ђого.

Како је Ђого синоћ изјавио, за „Новости“, његова објава на „Фејсбуку“ за сада је довољна да јавност чује истину, иако постоје још неки „детаљи“ које овог пута није помињао.

„Имам и још неке страшније податке од ових које сам навео, али о томе ћемо други пут. Тренутно ће ваш лист учинити велику услугу екипи филма, а посебно момцима са Кошара”, каже Ђого.

Извор: Спутник

MD MONTEL