Да ли је здравије туширати се ујутро или навече?

JP Putevi Brcko

Вјечита је дилема око тога да ли је здравије туширати се ујутро или навече. Свјетски дерматолози коначно су дали одговор на ово питање и ријешили многе дилеме.

Хоћете ли отићи под туш чим отворите очи или сте један од оних који не могу замислити одлазак у кревет уколико се претходно нису истуширали, ствар је навике. Стручњаци откривају која је од те двије навике боља за тијело.

Ако сте међу онима који се пробуде масног лица, онда је прва ствар за којом посежете козметика за чишћење. С друге стране, ако имате суву кожу, чезнете за јутарњим умивањем. Исто вриједи и кад је ријеч о туширању, пише „Мбг“.

Ако се туширате само током јутра, можда у кревет идете с бактеријама на кожи.

– Неколико минута под тушем може успјешно отклонити јутарњи умор и разбудити вас – каже дерматолог Лорета Сиралдо.

Ако се тешко будите, јутарњи туш је можда управо оно што вам треба како бисте набацили осмијех на лице. Како бисте постигли шок организма, покушајте се испирати хладном водом. Студије су показале да хладан туш ујутро подстиче дневну продуктивност.

Јутарњи туш ће вас разбудити, док ће вас вечерњи припремити за спавање.

– Многи сматрају да вечерње туширање смирује чула након напорног дана – каже Циралдова.

То потврђују и истраживања која наводе како купка или туш сат времена прије спавања смањују температуру језгре тијела и помажу да се наспавате.

Хоћете ли се туширати ујутро или прије спавања, зависи само од вас као и од питање колико често би требало да се туширате.

– То је лична ствар и може се мијењати из дана у дан, зависно од активности – истиче Циралдова.

Такође, можете се туширати и послије буђења и прије спавања, зависно од околине у којој боравите, типа коже и активностима којима се бавите. Међутим, ако баш треба изабрати страну, чини се да вечерње туширање има више предности, пише „Кликс„.

MD MONTEL