Процурили мејлови главног шведског епидемиолога

JP Putevi Brcko

Епидемиолог Андерс Тегнел пристао би на већу смртност међу људима зарад стицања имунитета стада.

Шведска стратегија за борбу против епидемије корона вируса наишла је на нове критике након што су процурели маилови који су открили да је водећи епидемиолог ове земље Андерс Тегнел питао да ли би већа смртност међу старијим људима била прихватљива ако би довела до бржег стицања имунитета стада.

Нагађања о ставовима водећих шведских стручњака за јавно здравство додатно су се интензивирала након што се испоставило да је Тегнел, архитект стратегије за борбу против корона вируса обрисао неке своје мејлове.

Тегнел је више пута поновио да владин циљ није брзо развијање имунитета крда, већ успоравање ширења вируса како би се здравствени систем могао ефикасно носити с епидемијом, пише Гуардиан.

Али, маилови до којих су шведски новинари дошли помоћу Закона о праву на приступ информацијама показују да је Тегнел о имунитету стада као циљу говорио још средином марта, неколико дана након што је Свјетска здравствена организација прогласила пандемију корона вируса, преноси Црна-хроника.инфо.

У једном разговору Тегнел је свом колеги Мики Салминену и директору Шведске националне здравствене агенције (ФХМ) проследио мејл пензионисаног доктора који наводи да се против епидемије може борити тако да се здравим људима допусти да се у контролисаним условима намјерно заразе вирусом.

– Школе треба да остану отворене како би се брже стекао имунитет стада коментарисао је Тегнел.

Салминен је одговорио да је Финска агенција за здравство то размотрила, али да је одустала јер ће “дјеца ширити инфекцију другима”.

Фински модел сугерисао је да би затварање школа могло да успори ширење вируса међу старијом популацијом за отприлике 10 посто. На то је Тегнел одговорио:

– Могло би се исплатити за 10 посто?

Тенгел је у више наврата тврдио да дјеца углавном имају блаже симптоме вируса, те да га не шире у великој мјери. Негирао је да су власти одлучиле оставити школе отворенима како би се остварио имунитет стада.

-Коментарисао сам могући учинак, а не очекивани који је био дио процјене прикладности мјере. Стога, држање школа отворенима како би се стекао имунитет стада никада није било важно, рекао је Тегнел Емануелу Карлстену, новинару који је дошао до мејлова.

Извор: Агенције

MD MONTEL