Церска битка, примјер како се у рату побједа односи тактиком, а не бројем војника

JP Putevi Brcko

У Текеришу код Лознице одржана је централна свечаност обињежавања 106. годишњице Церске битке, једне од најзначајнијих и највећих побједа српске војске у Првом свјетском рату. На спомен обиљежје положени су вијенци у знак сећања на више од 3.000 настрадалих цивила, али и на јунаке који су дали живот за одбрану отаџбине.

На обронцима планине Цер, у селу Текериш, 19. августа 1914. године, српска војска однијела је једну од најславнијих побједа у Првом свјетском рату, супротставивши се војној сили која је у том моменту имала шест пута већу територију и једанаест пута више становника.

„Сваки Србин, ма гдје био никада не смије да заборави церске јунаке. Ова побједа на Церу је показала свијест о потреби очувања своје отаџбине, о потреби да се по цијену саможртвовања сачува мир, суверенитет и безбиједност своје земље“, каже Сретен Цветојевић, Удружење потомака ратника од 1912. до 1920. године.

Због успјешно вођене војне операције током Церске битке, комадант Друге српске аримије, Степа Степановић добио је чин војводе. Његова стратегија, дуже од вијека представља примјер како се у рату побједа не доноси бројем војника и оружјем, већ тактиком.

„Данас, за разлику од прије 106 година Србија нема отворених непријатеља у свијету. Међутим, као и у вријеме Првог свјетског рата наша посвећеност слободарским идејама државног суверенитета и територијалног интегритета, инсистрање на поштовању међународног права и правде, наш економски напредак и привредни раст представљају трн у оку многима који не дијеле наше вриједности“, истакао је Зоран Ђорђевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Из Текериша и ове године поручују да смо као народ најјачи када смо најрањивији. Да се прошлост не заборави, а херојски подвизи церских јунака заувијек памте, као чувар остаје спомен-обиљежје на којем пише: „Ваша дела су бесмртна“.

Извор: РТС

MD MONTEL