Драган Гага Николић рођен на данашњи дан

JP Putevi Brcko

Био је југословенски и српски филмски, телевизијски и позоришни глумац. Због стила глуме је од стране обожавалаца окарактерисан као Шмекер са карактером господина.

Рођен је 20. августа 1943. у Београду, у породици Душана (поријеклом из Берана) и мајке Јелене (поријеклом из Јагодине). Николићеви преци су се у прошлости презивали Живковићи, али је његов дјед Радоња промијенио породично презиме по прадједу Николи.

Његово крштено име је Драгослав међутим током цијелог живота био је познат као Драган због једног неспоразума. Старији брат му се звао Мирослав и он му је био узор. Одрастао је на Црвеном крсту. Након завршене основне школе уписао је Четрнаесту београдску гимназију коју није завршио јер се пребацио у Другу економску школу. Послије двије године проведене у средњој школи полагао је и положио пријемни испит на Академији за позориште, филм, радио и телевизију и тада као седамнестогодишњак био најмлађи студент. Дипломирао је на Факултету драмских умјетности у Београду.

Глумицу Милену Дравић упознао је 1969. године на снимању филма Хороскоп. Вјенчали су се тајно, 1972. године у паузи током снимања филма Како су се волеле две будале. Брак су склопили у Градској управи Врачар, а кума са вјенчања била им је глумица Сека Саблић, коју је Николић познавао са Академије за позориште, филм, радио и телевизију.

Заједно су глумили у великом броју филмова, као и у многим телевизијским серијама. Никада нису имали дјеце.

“Кад сам јој пришао, имао сам утисак да ми је то стара школска другарица коју дуго нисам видио или нека дјевојка из краја коју познајем цио живот. Управо у томе је њена права величина. Освојила ме је својом непосредношћу и нормалношћу, упркос великој популарности коју је већ тад уживала. Могла је да се понаша како хоће и нико јој не би замјерио, јер је већ тада била једна од наших највећих звијезда. То је нешто чиме она плени и осваја“ говорио је Гага о Милени.

Због нарушеног здравља, од 2011. године полако је почео да се повлачи са сцене. Преминуо је 11. марта 2016. године, у јутарњим часовима на Војномедицинској академији у Београду. Сахрањен је 13. марта на Новом гробљу.

Београд се у сузама опростио од легенде, а поред супруге, родбине, пријатеља, колега, и неколико хиљада грађана га је испратило на вјечни починак. Недуго потом, у Улици Жоржа Клеменсоа на Дорћолу, освануо је графит насмијаног Бране Митровића „Флојда“ како вози свој посљедњи круг.

MD MONTEL