Заступнику Ћазиму Дачају продужен притвор за два мјесеца

JP Putevi Brcko

Сумња се да је злоупотребом положаја при додјели грантова себи прибавио најмање 160 000 КМ.

Поступајући по приједлогу Тужилаштва Брчко Дистрикта БиХ Основни суд у Брчком продужио је притвор Ћазиму Дачају, заступнику у Скупштини Дистрикта осумњиченом за злоупотребу положаја или овлаштења у вези с додјелама грантова удружењима грађана током задњих пет година. Притвор осумњиченом, који му је одређен прије мјесец дана, продужен је за још два мјесеца због опасности да ће утицајем на свједоке ометати кривични поступак. 

Тужилаштво води истрагу против Ћазима Дачаја због сумње да је у периоду од 2015. до 2020. године, као заступник у Скупштини Брчко дистрикта БиХ, искористио службени положај с циљем да себи прибави противправну имовинску корист. Сумња се да је овај скупштински заступник појединим удружењима грађана омогућио да добију грантове за рад, при чему је половину тог новца захтијевао и примио за себе прибавивши противправну имовинску корист у износу од најмање стотину шездесет хиљада КМ.

Прије истека једномјесечног притвора, који му је одређен одмах након хапшења  и тужилачког испитивања, Тужилаштво Дистрикта предложило је продужење ове мјере према осумњиченом оцјењујући да и даље постоје разлози који оправдавају његово задржавање у притвору. На рочишту за продужење притвора Основни суд Брчко дистрикта БиХ прихватио је приједлог Тужилаштва, па је продужио притвор Дачају за још два мјесеца. На ову судску одлуку осумњичени и његов бранилац могу изјавити жалбу Апелационом суду Дистрикта.

Тужилаштво, у међувремену, у сарадњи с Полицијом Брчко дистрикта БиХ, наставља интензивну истрагу у овом предмету усмјерену на доказивање кривичног дјела злоупотреба положаја или овлаштења (из члана 377 став (3) Кривичног закона Брчко дистрикта). За ово кривично дјело запријећена је казна затвора од најмање три године, док горња граница ове казне износи двадесет година.

MD MONTEL