Ко је жена иза бајке „Сњежана и седам патуљака”: Истина о њеном животу језивија је од приче

JP Putevi Brcko

Цио свијет зна причу о Сњежани љепотица, принц, зла маћеха, отровна јабука, патуљци… Након Дизнијеве екранизације из 1937. ова бајка уљепшала је дјетињства генерацијама дјеце, али ријетко ко зна да су оригиналну причу браћа Грим, по свој прилици, записала према судбини једне стварне принцезе.

„Сњежана“ (позната и под насловом „Сњежана и седам патуљака” или „Сњегуљица”) је изворно њемачка бајка. Браћа Грим су је објавила 1812. у првом издању њихове збирке „Дјечје и домаће бајке”. Од тада је неколико пута мијењана да би коначну верзију добила 1854. године, пише Историјски забавник.

Од тада до данас многи истраживачи теоретисали су о томе да ли је бајка заснована на стварним догађајима тј. личности. Данас је најприхваћенија теорија коју је њемачког историчара Екхарда Сандера коју је објавио у 1994. године у књизи „Schneewittchen: Märchen oder Wahrheit?” (“Snow White: Fairy Tale or Truth?”).

Љепотица страдала као жртва дворских интрига

По Сандеру, лик Сњежане заснован је на лику грофице Маргарет вон Валдек. Маргарет је била ћерка грофа Филипа Четвртог рођена 1533. године и надалеко позната по својој љепоти.

Маргарет је била тек дјевојчица када се њен отац, удовац, поново оженио. Због неслагања са маћехом, Маргарет су послали да живи у малом рударском граду Валдек на сјеверозападу Њемачке.

Када јој је било 16 година Маргарет је отац послао у Брисел, на двор Марије од Угарске која је била управитељ Холандије и сестра шпанског краља и цара Светог римског царства Карла Петог.

Љепотица је одмах привукла пажњу дворјана и многи су се отимали за њену наклоност, али она се заљубила, ни мање ни више, него у престолонаслиједника, Карловог сина принца Филипа. Наводно, ни он није био имун на прелијепу кнегињу и између њих је убрзо по упознавању букнула романса.

Нажалост, прича није имала срећан крај. Маргарет/Сњежана није завршила са принцом већ је умрла од мистериозне болести у 21. години. Наводно, отрована је и била је жртва дворских интрига некога коме се није свиђала могућност да баш она постане краљица Шпаније.

Иако ова прича никада није доказана, у њој једно је сигурно – иза завјере није стајала маћеха јер је 1554. када је Маргарет умрла, и она већ одавно била покојна!

Постоји још једна сличност са бајком. Наиме, у рудницима којима је руководио њен отац радила су углавном дјеца, па је то могла бити инспирација за патуљке који се помињу у бајци. Као и у причи, и ова дјеца су копала по цио дан у рудницима и живјела у заједничким кућама направљеним специјално за њих.

Нека друга Сњежана

Још једна историјска личност могућа је инспирација за бајку о Сњежани – Марија Софија фон Ертал. Она је живјела у Њемачкој у 18. вијеку и била је ћерка земљопосједника принца Филипа Кристофера фон Ертхала. Након смрти њене мајке, отац се поново оженио и то грофицом Клаудијом Елизабет Маријом фон Венинген. Причало се да она није подносила мужевљеву дјецу из првог брака, а да је нарочиту нетрпељивост показивала према Марији.

Међутим, ако је Марија и била лијепа, о томе данас нема помена у историјским изворима, а нема записа ни о томе како је умрла. Гроб јој је пронађен тек 2019. године.

Ипак, постоје сличности са бајком! Недалеко од замка у Лору, гдје је породица живјела налазе се улази у средњовијековне руднике. Ти отвори толико су мали да су у њих могли да уђу само дјеца или – патуљци!

Осим овога, постоји још једна веза. Замак је данас музеј, а сви који га посјете могу да разгледају и чувено „магично огледало“. Маријин отац купио га је својој другој жени и на његовом раму и данас су читљиви натписи – „Самољубље” и „Она је лијепа као свјетлост”.

Извор: Спутник

MD MONTEL