ПРЕДУГ БОРАВАК У КУЋИ: Да ли наша кожа пати у затвореном простору?

JP Putevi Brcko

Откривамо вам замке предугог боравка у кући и како се оне одражавају на кожу.

Суочени са ситуацијом насталом услијед пандемије вируса, већина нас много више времена проводи у затвореном простору, односно код куће, што због превенције што због рада од куће. Те околоности су се одразиле и на уобичајени ритам који подразумева физичку активност, исхрану, квалитет сна, па и његу коже. На све то, ту је и стрес који додатно утиче на нашу кожу која углавном пати због наглих промјена.

Услијед ношења заштитних маски, иритација и црвенило коже лица су појачани, а трпе и руке због честог прања и наношења дезинфекционих средстава. Када је ријеч о кожи лица, претпоставка је била да ће боравак код куће позитивно утицати на лице, будући да нисмо изложени градским загађењима, нити користимо превише мејкапа. Међутим, да ли је то баш тако? За ових неколико мјесеци колико живимо у ванредним оклностима, рађена су истраживања која говоре да наша кожа трпи, али је ријеч о другим факторима који на њу дјелују.

Прво и основно је то што људи код куће много више времена проводе уз компјутер. Плава светлост коју емитују уређаји попут компјутера или телефона лоше утиче на кожу. Енергетско зрачење и плаво свјетло са мобилних телефона и таблета може дјеловати деструктивно на кожу.

Знаци прераног старења и појава смеђих флека само су неки од лоших ефеката претјеране употребе ових апарата.

Плава свјетлост је иначе позната као високоенергетска видљива светлост (ХЕВЛ), слична УВ свјетлости, коју емитују технолошки уређаји, а која дубоко продире у кожу, чак и више од УВ зрака уколико смо близу извора.

Прекомјерно излагање плавој свјетлости може да проузрокује оштећења на кожи, укључујући пигментацију и слабљење кожних баријерних функција.

Оксидативни стрес подстиче старење коже

Стручњаци кажу да је кожа фотосензибилна и да је плава свјетлост за њу оксидативни стрес који подстиче њено старење. Излагање плавој свјетлости активира меланоците, ћелије одговорне за стварање пигментације, што доводи до појаве мрља и неуједначеног тена. Осим тога, зависност од телефона такође има утицаја на мишиће лица. Жмиркање или скупљање обрва када гледате у екран доводи до контракције мишића, а резултат је стварање набора на кожи.

Наравно, то није трајни ефекат, али уколико се ти покрети често понављају, линије ће постати израженије. Ноћно свјетло – већина у кревет одлази са телефоном у руци, што је наравно погрешно. Не само да организам не може да се опусти услијед превише информација, већ доводи до поремећаја сна. Лоша ноћ резултат је плаве свјетлости која омета циклус спавање-будност.

Биоритам је повезан са свјетлошћу

Доктори који су се бавили овим проблемом у Енглеској кажу да је наш биоритам директно повезан са свјетлошћу. Када се свјетла угасе, наше очи шаљу поруку мозгу да повећа хормоне сна мелатонин, због чега је важно уклонити било који извор свјетлости у спаваћој соби.

Испитивања констатују да око 55 посто људи на починак одлази са телефоном.

Барем сат времен прије одласка на спавање не користите компјутер или телефон

Мало је вјероватно да ћемо се због оваквих сазнања одмах подвргнути дигиталном детоксу, али можемо покушати да ограничимо вријеме проведено испред екрана. У почетку нека то буде и десетак минута, што је добар старт у превенцији посљедица. Један од корака је да смањите свјетло екрана. А када је ријеч о њези коже, користите производе богате антиоксидантима, креме за заштиту широког спектра и препарате које штите од УВА/УВБ и плаве свјетлости.

КОЖА ВОЛИ РУТИНУ – Дневну рутину његе не треба нарушавати. Особе са осјетљивом или проблематичном кожом посебно треба да поведу рачуна.

СПАВАЈТЕ ОСАМ САТИ – Ноћни одмор је кључан за цио организам, па и за кожу. Трагови неиспаваности прво су видљиви на лицу. Недостатак сна може проузроковати ослобађање већег нивоа кортизола (хормона стреса), што доводи до упале коже.

ТУШИРАЈТЕ СЕ МЛАКОМ ВОДОМ – Сув ваздух у просторијама у којима боравите може довести до исушивања коже. Дерматолози савјетују да се користе овлаживачи ваздуха. Будући да топла вода исушује кожу – туширајте се млаком.

НЕ ПРЕТјЕРУЈТЕ СА ТРЕТМАНИМА – Испробавање нових производа може преоптеретити кожу и негативно утицати на њену заштитну баријеру. Не заборавите на његу руку.

 

МАСИРАЈТЕ ЛИЦЕ – Свако јутро и вече, када наносите крему, издвојте неколико минута за масажу лица. Крему можете нанијети и у већој количини него иначе, а онда мало јаче измасирајте прво подручје од врата према вилици, затим од вилице према јагодицама, а онда кружно масирајте подручје око уста и очију, па чело. На тај начин ћете подстаћи микроциркулацију, а масажа ће вам помоћи и у опуштању тонуса. Поред масаже, можете радити вјежбе за лице, тако што ћете стати испред огледала и изговарати самогласнике са гримасом, што утиче на јачање мишића.

 

Извор: Магазин Новости / Гразиа / ОбјективМедиа

MD MONTEL