Турска открила највеће налазиште природног гаса у својој историји

JP Putevi Brcko

Турски брод „Фатих“ открио је у Црном мору налазиште гаса запремине од око 320 милијарди кубних метара, изјавио је турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган у телевизијском обраћању нацији.

„Наш брод ‘Фатих’ је током бушења на бушотини ‘Дунав 1’, које је почело 20. јула 2020. године, открио налазиште гаса са резервама од 320 милијарди кубних метара. Ту операцију смо у потпуности извели захваљујући националним снагама“, изјавио је Ердоган и додао да ће Турска у блиској будућности започети са развојем бушотине у Црном мору.

Турски лидер је рекао да је тај догађај од историјског значаја.

„Наш циљ је да 2023. године обезбиједимо гас у Црном мору за националне потребе. Подаци, добијени из бушотине, указују на то да је управо у том подручју могуће откривање нових налазишта природног гаса“, рекао је Ердоган.

Он је истакао да Турска интензивира активности и у Средоземном мору и да ће се до краја године раду прикључити истраживачки брод „Кануни“.

„Дај Боже да тако добре новости дођу и из Средоземног мора. Наши бродови ‘Фатих’ и ‘Јавуз’ су до сада извели девет бушења дубоких вода у Средоземном и Црном мору“, додао је турски предсједник.

Истовремено, министар енергетике и природних ресурса Фатих Донмез рекао је да су турски „стручњаци открили резерве природног гаса на дубини од 500 метара“.

„Намјеравамо да се спустимо дубље, још 1.000 метара, тамо се налазе још два слоја, вјероватно ћемо успјети да пронађемо још једно налазиште. Обављени тестови су показали да је квалитет гаса веома висок“, рекао је он.

С тим у вези, министар финансија земље Берат Албајрак нагласио је да ће откриће налазишта гаса у Црном мору ослободити Турску енергетске зависности од трећих земаља.

„Свједоци смо догађаја који ће промијенити историју наше земље, срећни смо и поносимо се тиме. Данас смо направили корак који ће нас ослободити од енергетске зависности од трећих земаља. Надам се да ћемо се избавити од дефицита платног биланса, јер се тренутно највише средстава троши на куповину енергије“, рекао је Албајрак у свом телевизијском обраћању.

Извор: Спутник

MD MONTEL