И ЦРКВА ХРИСТА СПАСИТЕЉА У ИСТАНБУЛУ ПОСТАЈЕ ЏАМИЈА

JP Putevi Brcko
Турска влада је одлучила да претвори у џамију познату византијску Цркву Христа Спаситеља у Пољу која се назива Хора. Одлука је објављена у државном листу, преноси грчка телевизија „ЕРТ“. 

 Турска влада је одлучила да претвори у џамију познату византијску Цркву Христа Спаситеља у Пољу која се назива Хора. Одлука је објављена у државном листу, преноси грчка телевизија „ЕРТ“. Из Руске православне цркве истичу да је „тужно гледати како се у мраку скривају посљедњи материјални трагови некада велике цивилизације“.

  „Један од најсимболичнијих византијских споменика из епохе династије Комнина, познат по својим фрескама која су ремек-дјела, претвара се у џамију по истој процедури као и Аја Софија. Како се очекује, биће прекривене византијске фреске, како би од цркве направили џамију“, преноси телевизија.

Управа за вјерска питања Турске потврдила је Спутњику да ће музеј Хора у Истанбулу, гдје се налази позната Црква Христа Спаситеља, бити коришћен за муслиманске молитве.

  Русија: Турска игнорише вриједност наслеђа Византије

  Одлуку турских власти прокоментарисао је представник Руске православне цркве, замјеник шефа одјељења за спољне црквене везе Московске патријаршије, протојереј Николај Балашинов.

  „Очигледно је турско руководство спремно да и даље дослиједно игнорише свјетску вриједност наслеђа покорене Византије, која је страна њиховом разумијевању, да демонстрира човјечанству презирну равнодушност према хришћанским културним вриједностима. Све то нимало не доприноси разумјевању, сарадњи и пријатељству између наших народа, миру и међусобном поштовању између сљедбеника различитих религија. Болно је то гледати“, рекао је Балашов.

Он је истакао да се обећања турског лидера Реџепа Тајипа Ердогана да ће сачувати могућност слободног приступа културним вриједностима Аја Софије – у пракси не реализују.

  Према ријечима Балашова, непроцјењиви мозаици остају прекривени за посматраче током цијелог дана. Жене имају ограничен приступ просторијама храма, који је претворен у џамију, а из мјеста којима је омогућен приступ, немогуће је видети главне културне вриједности Аја Софије.

  Како је истакао, галерије у Аја Софији са највриједнијим мозаицима су затворене.

  Балашов сматра да се исто може очекивати у Цркви Христа Спаситеља у Пољу.

   „Мозаици и фреске који су тамо сачувани испод слојева гипса, које су рестауратори открили након Другог свјетског рата су истинско благо византијске умјетности, озарене духовном свјетлошћу. По својој очуваности, софистицираности умјетничког перформанса, сликовита цјелина манастира Хора нема равних“, рекао је представник Руске православне цркве.
Он је истакао да је сада „тужно гледати како се у мраку скривају посљедњи материјални трагови некада велике цивилизације“.

  Црква Христа Спаситеља у Пољу

  Црква, која је прије 74 године претворена у музеј, налази се у области Фатих у Истанбулу. Представља најпосјећенију туристичку атракцију из византијског периода у Цариграду, уз Аја Софију и цистерну Базилику.

  Црква је изграђена још у V вијеку у пољима (Хора) сјеверозападно од тадашњег града, оивиченог Константиновим бедемом. Она је позната по томе што се у њој налазе добро очувани византијски мозаици због чега је унијет у списак свјетске баштине УНЕСКО. Једна је од најстаријих историјских споменика у Истанбулу. Црква је претворена у џамију Карије 1511. године, када и Аја Софију, након освајања Константинопоља. Црква Хора се користила као џамија 434 године и претворена је у музеј 1945. године.

  У новембру 2019. године државни савјет Турске је донео одлуку да се храм преда под управу Дијанета – ресора за послове религије. Указ из 1945. године по којем је Хора била претворена у музеј је био укинут. Одлука да се Аја Софија претвори у џамију, изазвала је оправдане сумње неких експерата да исту судбину чека и црква Христа Спаситеља.

  Политички аналитичари сматрају да је ово још један симболичан корак који упућује на историју у контексту ревизионистичке османске стратегије, коју слиједи Турска, преноси грчка телевизија.

MD MONTEL