ПАВЛЕ ЈУРИШИЋ ШТУРМ

JP Putevi Brcko
Био је пруски официр, али је прешао у Српску војску и у њој постао херој. Он је један од странаца у Србији којима поријекло није сметало да, раме уз раме са српским војницима, стану у одбрану наше земље и своју судбину подијеле са српским народом.
У српску војску примљен је као добровољац 15. јуна 1876. године.
Био је и добар познавалац страних језика, али и образовани официр тврдог става, пошто је заговарао гвоздену дисциплину у војсци. У Српско-турском рату 1877-1878. успјешно је командовао Првим добровољачким пуком, потом Крајинским комбинованим пуком у борбама код Беле Паланке и Пирота. У Српско-бугарском рату 1885. командовао је Шестим пуком Дринске дивизије, у Првом балканском рату 1912-1913. Дринском, а у Другом балканском рату 1913. Дунавском дивизијом. У Првом свјетском рату 1914. је као командант Треће армије примио први удар знатно надмоћније аустроугарске Пете армије и успорио њено напредовање, што је омогућило српским снагама да се прегрупишу за Церску битку.
Трећом армијом командовао је и у Колубарској бици и на Солунском фронту до августа 1916. Као командант у Великом рату борио се против њемачких и пруских снага којима је командовао његов некадашњи класни друг из официрске школе федмаршал Макензен. Великим залагањем његове Треће армије спријечен је продор аустроугарских трупа у Србију, чиме је генералу Степи Степановићу и његовој Другој армији омогућено да изврши распоређивање и однесе прву побједу Антанте над Централним силама.
Учесник Француско-пруског рата, Српско-турских ратова (1876-1878), Српско-бугарског рата (1885), Балканских ратова (1912-1918) и Првог свјетског рата.
Држао је ову земљу и био јој темељ у крвавим ратовима за слободу и одбрану од свих вјетрова које је Господ допустио да продрмају, расвијесте и пробуде овај народ.
Генерал је уврштен је у ред највећих војсковођа Првог свјетског рата и српске ратне историје али није унапређен у чин војводе.
На данашњи дан 1848. године, рођен је СРПСКИ генерал ПАВЛЕ ЈУРИШИЋ ШТУРМ !
MD MONTEL