Њемачки универзитет нуди стипендију за најбољег нерадника

JP Putevi Brcko

Универзитет умјетности у Хамбургу покреће пројекат у циљу проучавања вриједносног система друштва у погледу успјешности и одрживог развоја, тако што нуди бесповратну стипендију за највећег „нерадника“.

Универзитет умјетности у Хамбургу је објавио конкурс за додјелу три стипендије у износу од 1.600 евра кандидатима из цијеле Њемачке. Подносиоци захтјева могу да доставе анонимне пријаве до 15. септембра, али ће морати да докажу комисији да је њихова одлука да буду „активни нерадници“ довољно убједљива или релевантна.

Подносиоци пријаве треба да одговоре на само четири питања: Шта не желите да радите? Колико дуго намјеравате да не радите ништа? Зашто је важно да се не ради ништа посебно? Зашто сте ви права особа која не треба ништа да ради?

„Не радити ништа није лако“, каже Фридрих фон Борис, архитекта и дизајнер који је осмислио овај програм. „Желимо да се усредсредимо на активну неактивност. Ако кажете да се недјељу дана нећете ни помјерити, онда је то импресивно. Уколико предложите да се нећете ни помијерати, нити размишљати, то ће бити још боље“.

Идеја која стоји иза овог пројекта настала је из дебате о наизглед супротстављеним вриједносним нормама које друштво промовише – с једне стране се заговара одрживост, а истовремено вреднује само успјех, додаје Фон Борис. „Ова стипендија није шала, већ експеримент са озбиљним намјерама – како да друштво које је ослоњено само на постигнуће и успјех окренете наглавачке?“

Новчани износ стипендије ће бити исплаћен тек пошто кандидат преда „извјештај о искуству током нерада“ до средине јануара 2021. године, мада Фон Борис додаје да стипендија није условљена и да они који не испуне своје обећање о нераду неће бити кажњени.

Подносиоци захтјева сами могу да одреде дужину неактивности. „Ако кажете да нећете спавати, зна се да то можете издржати само неколико дана. Али ако кажете да нећете ићи у куповину, то бисте могли да издржите много дуже“, напомиње Фон Борис.

Све пријаве ће бити дио изложбе под називом Школа неконвенционалности: ка бољем животу која ће у новембру бити отворена на Универзитету у Хамбургу. Изложба ће покушати да да одговор на питање „Чега могу да се одрекнем да би мој живот имао мање негативних посљедица на животе других?“

Извор: Независне

MD MONTEL