Епископ и муфтија заједно посјетили мјеста страдања Срба и Бошњака

JP Putevi Brcko

Епископ захумско–херцеговачки и приморски Димитрије и муфтија мостарски Салем –еф. Дедовић заједно су посјетили Корићку јаму и јаму Чавкарици, мјеста страдања Срба и Бошњака 1941. године, те одржане молитве за жртве на тим мјестима, објављено је на службеном сајту Епархије.

Тим поводом, еписком и муфтија  дали су такође заједничку изјаву за јавност у којој се каже да све жртве злочинā заслужују вјерничко и људско саосјећање, достојну сахрану и овоземни смирај.

– Посјетом мјестима извршења стравичних злочина на подручју Источне Херцеговине одајемо почаст жртвама, али и указујемо на сулуде концепте и политике које су однијеле бројне невине животе, остављајући иза себе пустош, а сљедећим генерацијама мржњу и нетрпељивост, као генераторе нових сукоба. Овим нашим заједничким кораком желимо указати да нас мјеста извршења тешких злочина над човјеком, ма које он нације или вјере био, снажно опомињу да је то најгрубљи атак на Божије заповјести, јер је то скрнављење живота који Богу припада и којему је Он Творац и зато што се нико не може издавати за онога који воли Бога (Творца свих људи) а притом чини злодјела (припадницима друге вјере или нације) – пише у заједничкој изјави.

Додају да заједничку посјету мјестима гдје су „убијани живот и нада у будућност наше вољене земље“ реализују у чистој намјери да младе генерације освијесте и охрабре да живе у миру, поштовању и толеранцији с припадницима других нација и вјера с којима дијеле заједнички простор и судбину живота у различитости.

– Епархија захумско-херцеговачка и приморска и Муфтијство мостарско на подручју Херцеговине чврсто су опредјељени да и даље на темељима вјерности извршавања вјерничког послања, међусобне пажње и поштовања, његују и развијају све облике међурелигијског дијалога и сарадње у циљу давања доприноса креирању културе мира и повјерења међу припадницима наших заједница и народа. Желимо охрабрити све структуре друштва и појединце у њему да својим дјеловањем, јавно исказаном ријечју, писаним дјелима и текстовима доприносе миру и суживоту, сузбијајући мржњу и неповјерење међу народима у јавном дискурсу – наводи се у заједничкој изјави епискома Димитрија и муфтије Дедовића.

Како кажу, Херцеговина као мјесто сусрета православља, ислама, католичанства и јудаизма за све нас треба да представља инспиративно искуство међусобног прожимања култура, језика и традиција и ту свијетлу историју богатства живота у раличитостима треба афирмисати и преносити новим генерацијама.

– Требиње и Мостар као велики центри православне и исламске духовности, писмености и културе кроз вијекове представљају нам добар примјер на том путу – закључују.

MD MONTEL