ТОП 10 САВЈЕТА ЗА МАЊИ СТРУК: Побољшаћете и здравље ако задате себи ОВАЈ ЦИЉ!

JP Putevi Brcko

Масти користите у свакодневној исхрани и оне су након угљенхидрата, најважнији главни и резервни извор енергије за наш организам.

Осим енергетске, масти имају и друге главне и споредне улоге у вашем организму: дају енергију, важан су извор витамина А, Д, Е и К, масти су извор есенцијалних масних киселина, судјелују у синтези антитијела и неких хормона, извор су топлине итд.

Укупни унос масти у исхрани одраслих особа не прелази 25 до 30 посто дневног енергетског уноса, с тим да се свега 10 посто и мање потреба „намири“ из засићених масти. У исхрани дјеце и младих, као и у особа чије су енергетске потребе повећане, удио масти може се повећати на 30 до 35 посто енергетске вриједности дневног оброка.

Међутим, масно ткиво на стомаку није ствар естетике него озбиљно може утицати на наше здравље, јер вишак килограма у подручју стомаку може довести до дијабетеса, хормоналних поремећаја, високог притиска, проблема с плодношћу, штитњачом и многих других болести.

Топљење масних залиха уз помоћ вјежбања и смањеног уноса калорија може бити брже ако промијените досадашње животне навике и задате циљ – раван стомак као превенцију здравља.

Послушајте ових 10 корисних савјета уз које можете смањити обим струка и побољшати здравље:

1. Смањити унос угљенхидрата током дана

2. Пазити на унос „дијеталне“ прерађене хране с пуно доданих соли и конзерванса

3. Повећати унос здравих масноћа и протеина

4. Из исхране избацити со, газиране сокове, алкохол

5. Из исхране избацити хлеб и све пекарске прерађевине, као и масне прерађевине

6. Обавезно увести свакодневно кретање и/ или физичку активност

7. Обавезно храну подијелити у 5, 6 мањих оброка

8. Повећати унос текучности (воде) на минимум 2 литра дневно

9. Смањити стрес

10. Не избјегавати физичку активност

Извор: Курир

MD MONTEL