Пет разлога због којих је ДПС изгубила изборе у Црној Гори

Kolubara

И то се догодило: ако не буде неких наглих изненађења, опозиција је на јучерашњим изборима у Црној Гори остварила победу и сама – без подршке мањина или традиционалних Ђукановићевих партнера СД и СДП – ће моћи да формира будућу Владу.

Ово је вероватно најгори учинак ДПС на изборним циклусима од осамостаљења Црне Горе 2006. године. Много тога им овога пута није пошло за руком, а најмање пет разлога их је удаљило од формирања Владе.

Шокантно велика излазност

Када су процене излазности већ око 14 сати показале да је на биралишта похрлило више од половине уписаних у бирачки списак – био је то први сигнал ДПС да се нешто “необично” дешава.

Уз то, излазност је била “неравномерна”: умерена али нижа од републичког нивоа у Подгорици (упоришту ДПС и партнера), висока на Северу (бастиону просрпске опозиције) и у “опозиционим” градовима (Будви и Херцег Новом пре свега, нешто мање у Котору), и упадљиво ниска у упориштима мањина, попут Гусиња и Улциња. Грађани су, очигледно, били хомогенизовани и одлучни да гласају. Сад је јасно и за кога.

Фактор Амфилохије

Није познато да је митрополит црногорско-приморски Амфилохије икада гласао на изборима у Црној Гори. Ако и јесте, фотографија поглавара црногорског дела СПЦ са маском на бирачком месту данас је била свеприсутна у медијима и на друштвеним мрежама. Нема сумње да је и она “погурала” излазност.

Али не само она – Амфилохије је као никада раније био присутан у политичком животу земље, отворено тражећи од грађана да гласају против ДПС.

Тихи човек Здравко Кривокапић

Што није могао ниједан опозициони лидер у последњих неколико деценија, учинио је Здравко Кривокапић, тихи професор Универзитета Црне Горе, који је преузео палицу опозиције и освојио преко 30 одсто гласова – практично као цела ДПС машинерија. Није то, наравно, учинио сам, већ уз помоћ партијске инфратруктуре Демократског фронта. Ипак, у питању је више од доброг резултата – прави успех.

Склонити Мандића и Кнежевића

Екстремна реторика првака поменутог ДФ, која им је претходних година била камен о врату, сада је изостала. Склоњени су Андрија Мандић, Небојша Медојевић, Бранко Радуловић…у страну, а од њих су грађани добили и обећање да неће лично учествовати у раду будуће Владе. И, гле чуда, мање буке једнако је више гласова.

Будва – не може на силу

У “опозиционим”, приморски градовима, ДПС је такође претрпео пораз. Осим у Херцег Новом (очекивано), на прагу је пораза и у Котору а у Будви је доживео дебакл.

Баш у Будви и Котору ДПС је “вештачки” мењао већину у градским властима, и то му се, изгледа, обило о главу.

Извор: нова.рс

MD MONTEL