Прогнозе о ширењу епидемије на јесен донеле строже мере и прописе у свету

JP Putevi Brcko

С јесени, кажу поједини стручњаци, коронавирус би могао постати неугоднији. Због тога бројне земље превентивно уводе строже мере и прописују правила која сада већ постају саставни део живота њихових грађана.

Према последњим анкетама, већина Парижана подржава одлуку градских власти – од петка је ношење маски у Паризу обвезно свуда – чак и на отвореном. Почетком августа било је обвезно само на најпрометнијим локацијама.

„Моје мишљење је врло јасно, свако у овом тренутку мора носити маску. То показује наш труд да заштитимо слабије, као и старије чланови наших породица“, казао је један становник Париза.

„Нема потребе да се то доживљава као ограничење. Баш као што морамо завезати појас док возимо, сад морамо носити маске, које су једноставно знак грађанске одговорности“, рекао је други.

Али, треба ли носити појас и док пешачимо? Они који су јуче протестовали у Берлину, Паризу и Лондону наметање маски и на отвореном виде управо као посве бесмислено ограничење и тренирање строгоће. И то не само они који негирају опасност од вируса.

„Ја вирус доживљавам врло озбиљно, али исто тако сам видео бројке и знам да су оне давно прошле свој врхунац те да у стварности нема озбиљне опасности, посебно на свежем ваздуху. Боље је кад људи шетају по свежем ваздуху без маски и дишу, уместо да се разболе због ридикулозног, наметнутог ношења маски“, уверен је становник Берлина.

Да се и у Немачкој разматрају све опције, дало се наслутити из наступа Ангеле Меркел у петак, на коју очито утичу студије које наводно доказују да се вирус не преноси само капљично, већ и аеросолима, што пак неки узимају као доказ да би се маске требале носити и на отвореном. Меркел најављује нове мере у складу с тим сазнањима.

„Нико не зна како ће ићи зима, имамо само рудиментарна знања о вирусу, на пример, све што смо научили о аеросолима последњих недеља није било познато на почетку, кад смо мислили да је инфекција само преко капљица. Кад год нешто ново научимо, морамо увести нове мере“, казала је Меркел.

Календарска зима је у пак у аустралијској држави Викторија с поновно троцифреним бројевима нових случајева, али опет осетно мањим него у Хрватској. Кажу – нема говора о попуштању строгог „лоцкдоњна“ у петмилионском Мелбурну.

„Морамо остати на овом курсу. Уз бројеве као што су 100, 94 или 114, или око тих бројки, једноставно се не можемо отворити, јер би ти бројеви експлодирали“, нагласио је Данијел Ендрјус, председник владе Викторије.

У екваторијалној Колумбији зиме никад нема. Број случајева приближава се 600.000, али главни град Богота, са 7,5 милиона становника, ипак креће у попуштање строгог карантина. Олакшање за трговце, али нису сви срећни због тога.

„Мислим да Колумбија није баш дисциплинована држава. Нико не види озбиљност ситуације и не пазе се колико би требало. Требали бисмо да будемо озбиљнији, и тада би бројке ускоро пале“, каже становница Боготе.

Кинези су пак традиционално дисциплиновани, барем под ауторитарном влашћу. У Хонгконгу, поделе око планова Пекинга за спровођење масовног тестирања. Активисти грађанских удружења позивају на бојкот плана који предвиђа долазак медицинских тимова из Кине. Масовно тестирање сматрају неделотворним, уместо тога траже затварање граница. Али, за тестирање се до сада пријавило већ 350.000 становника тог територија све угроженије аутономије.

Извор: Н1

MD MONTEL