За време пандемије продато више од 500 викендица, где је најскупљи квадрат у Србији

JP Putevi Brcko

Промет непокретности до јуна, ван свих очекивања, пао је само 14 одсто, у новцу само осам процената, што значи да су се куповале скупље некретнине. У време пандемије купљена је 551 викендица, највише у Војводини. У првој половини године дошло до раста промета грађевинског земљишта. Најскупљи квадрат у новоградњи продат у Београду на води. Највише некретнина плаћено готовином. У области власништва непокретности жене чине 36 процената.

Ана Ђурковић, начелник у Републичком геодетском заводу рекла је да је април био преломан месец за продају некретнина и тада креће нагли раст.

„Да би посматрали тржиште некретнина потребно је да кажемо да је 2019. била рекордна када је тржиште некретнина у питању. На самом почетку ове године тај тренд се наставља“, казала је Ђурковић.

Према њеним речима ако упоредимо јануар 2020. са јануаром 2019. можемо да кажемо да је тржиште скочило 20 одсто. Сама појава пандемије у априлу доводи до пада продаја непокретности од 70 до 80 процената.

По окончању ванредног стања у мају месецу тржиште се нагло опоравља и враћа се на период од пре ванредног стања да би у јуну било потпуно опорављено и у поређењу са јуном прошле године већи је за 20 одсто по обиму промета непокретности.

„Ове године дошло је до раста промета грађевинског земљишта. За време ванредног стања највише су се продавали станови. После престанка ванредног стања нагло је скочио раст грађевинског земљишта, а пољопривредног у нешто мањој мери. Приметан је тренд раста продаје викендица“, објашњава начелница у Републичком геодетском заводу.

Најскупљи квадат у новоградњи продат је у Београду на води и то за 9.124 евра. Следи Врачар са 3.820 евра за квадрат, Резиденс 3.806 евра. Нјаскупљи стан продат је у Београду на води за 1.380.888 евра, а у Новом Саду за стан у Пупиновој палати за 1.128.000 евра.

„Београд на води је најатрактивнија локација у Србији и станови који се ту продају су најскупљи када је тржиште новоградње у питању. Првих 40 најскупљих продаја су у том делу града и Врачар као градска општина је традиционално актуелан када је станоградња у питању. Улица Кнеза Милоша је увек атрактивна и ту је цена око 3.800 евра по квадрату“, каже Ђурковић.

Што се тиче викендица у Чајетини су се продавале по цени од 26.000 до 253.000 евра, у Инђији од 3.000 до 200.000 евра, Барајеву од 9.500 до 32.000 евра.

Према речима начелнице прво су се продавале скупље викендице. Када говоримо о кућама највише плаћена је на Савском венцу 3.200.000 евра. Староградња на општинама Врачар Стари град што се тиче Београда је увек актуелна. На Старом граду цена је 3.700 максимална цена која је плаћена.

Највиша је цена пословних простора у Новом Саду. Нјаскупља гаража у новоградњи плаћена је на Врачару 36.000 евра. Највише некретнина плаћано је готовином. Однос је за прву половину ове године 67 посто за готовину према 33 за кредит.

„Можемо да кажемо да је проценат кредита за пет посто већи него у 2019. години. Значи да је плаћање кредитом стабилно и можемо да очекујемо да ће куповина непокретности из кредита расти“, истиче Ђурковић.

Према извештају Уједињених нација Србија је лидер у региону Западног Балкана када је родна равнправност у питању у области власништва непокретности жене чине 36 процената, нагласила је начелница у Републичком геодетском заводу.

Извор: РТС

MD MONTEL