Нови изглед, нова правила: Фејсбук ће ускоро моћи да вам брише постове

Kolubara

Овај септембар је месец велике промене за све активне кориснике Фејсбука широм света, којих према статистикама за други квартал 2020. године има 2,7 милијарди.

Почиње потпуна примена више пута најављиваног редизајна највеће друштвене мреже, док ће опција, која је посљедњих месеци била активна и омогућавала прелазака са старог интерфејса на нови и обрнуто, бити укинута.

Потпуно нови изглед, којим доминира бијела боја, добиће сви профили, странице и групе, док ће годинама препознатљива “плава трака” у заглављу страница потпуно нестати.

Нови изглед интерфејса, који преставља можда и највећу промену коју Фејсбук уводи од свог постојања, корисницима ће омогућити и да активирају “тамни” изглед страница, односно Дарк Моде.

Осим ових, визуелних, ускоро долазе и нове “правне” промене. Наиме, Фејсбук је од ове недеље почео да шаље обавештење корисницима, да ће убудуће задржати право да, уколико то буде неопходно, уклања одређене садржаје како би “избегао или ублажио негативне правне или регулаторне утицаје”.

“Уклонићемо или ограничити приступ вашим садржајима, услугама или информацијама, за које установимо да је то неопходно како бисмо избегли или ублажили негативне правне посљедице по Фејсбук”, наводи се у ажурираним условима коришћења те друштвене мреже.

Из Фејсбоука нису експлицитно дали образложење разлога због кога је уведено ново правило, али се претпоставља их је на то натерала Трампова администрација.

Након што је, крајем маја, Твитер довео у сумњу истинитост два Трампова твита, шеф Беле куће је потписао извршно наређење којим је практично суспендовао 23. члан савезног Закона о телекомуникацијама, који друштвене мреже штити од одговорности за садржаја које објављују њихови корисници, пише Бизнис Инсајдер.

Сам Доналд Трамп више пута је оптуживао друштвене мреже да су пристрасне када су у питању анти-конзервативни ставови које се на њима објављују.

Извор: бл-портал

MD MONTEL