Петао Софроније пуни 74 године

JP Putevi Brcko

Чувени Петао Софроније, који је један од симбола детињства многих генерација широм света, данас пуни 74 године, пише портал Нова.рс.

Његове неслане шале, смицалице на рачун других животиња и непрестано брбљање само су неке од његових карактеристика по којима га памтимо, пише Нова.рс.

Како је настао лик петла Софронија

Инспирација за његов лик настала је неколико година пре него што се званично појавио на екранима. Његови творци, Роберт Макимсон и Ворен Фостер, који су радили за филмску компанију „Варнер Брос“, већ почетком четрдесетих година замислили су цртаног јунака који ће носити особине Сенатора Клегорна.

Сенатор Клегорн био је популарни јунак који се тих година појављивао у радио емисијама Фреда Алена, а његов лик је тумачио Кени Делмар. Софроније је преузео многе фразе и изразе које је Клегорн говорио, док је јужњачки нагласак наследио од Шерифа, познатог лика из радио емисија тридесетих година прошлог века.

Глас је овом харизматичном петлу први дао Мел Бланк, „човек са хиљаду гласова“, познат по томе што је створио гласове многих анимираних ликова свог времена – Душка Дугоушка, Патка Даче, Твитија, Силвестера, Брзог Гонзалеса, али и многих других. Оно што Софронија разликује од осталих цртаних јунака јесте необично висок глас као и специфичан јужњачки нагласак.

Када је у питању домаћа синхронизација, на овим просторима Софронију је први глас позајмио глумац Атељеа 212 Љубиша Бачић, који је поред тога глас позајмљивао свим крупним, а и понеким страшним ликовима из анимираних филмова као што су Попајев противник Баџа и Њупаџија из Штрумпфова.

Како је приказан Софроније

Софроније је високи, незграпни петао са јужњачким нагласком и као такав је највиши међу “Луни Тјунс“ ликовима. Брбљив је, тврдоглав и несташан. Живи на фарми у Луизијани са осталим животињама, а у филмовима је приказана њихова свакодневица пуна занимљивих догађаја, јурења и смицалица.

Софроније воли да буде менторска фигура млађим и мањим ликовима од себе, што се посебно односи на малог Копца, коме говори фразе попут „Обрати пажњу, сине“ и „Погледај ме када ти причам, дечаче“.

Препознатљив звук у његовим филмовима је песма “Цамптоњн Рацес”, коју у оригиналу изводи Стивен Фостер. Иначе, готово сви филмови о Софронију почињу управо тиме што је он певуши.

Ко су Софронијеви ривали

Софронијеви ривали на фарми су пас, али и мачак Силвестер, кокошка Мица, птић Кобац, Небојша, али и многе друге животиње.

Софроније се појављује у укупно 29 краткометражних анимираних филмова који су направљени од 1946. до 1964. године, а све их је режирао Роберт Макимсон.

MD MONTEL