Школе и корона вирус: Одлагање почетка наставе, пркос родитеља и нова правила на Балкану и у свету

JP Putevi Brcko

Први септембар као ниједан други. Државе широм света су на различите начине ушле у битку против корона вируса у школама.

Маске, социјално дистанцирање, мерење температуре, прање руку, па чак и помињање казни за родитеље – све је ово дочекало ђаке који су кренули у школу. Државе Балкана и света различито су се припремиле за борбу против корона вируса у образовним установама.

Од четири земље у региону које су одложиле почетак школске године, три су имале изборе током епидемије, а уз њих и предизборну кампању и постизборно славље. Искуства су различита широм света – неки родитељи су одбили да пошаљу децу у школу, док друге земље чекају октобар пре него што огласе школско звоно.

„Избори нису ризик, али школска година јесте“

Деца у Црној Гори ће поћи у школу месец дана касније него остали у региону. Као разлог те одлуке наводи се заштита „здравља и знања наше деце“, стоји у саопштењу Министарства просвете. У њему се додаје да у Министарству разумеју појединачне ставове родитеља.

„Добар део родитеља је веома скептичан због практичних проблема које та одлука носи са собом“, каже за ББЦ уредник листа Дан Никола Марковић.

„Многи се питају – где ће са децом ових месец дана, јер морају да раде“.

Марковић додаје и да је „нелогично да за Национално кординационо тело које се бави корона вирусом избори нису епидемиолошки ризик, али полазак деце у школу јесте“.

„Поставља се и питање – како смањити епидемиолошки ризик и од првог октобра, када се по најавама стручњака из Института за јавно здравље очекује повећање заразе, након политичке кампање, избора на којима је изашло највише људи до сада, постизборних славља и окупљања“, каже Марковић.

И у Северној Македонији школа почиње 1. октобра, а очекује се увођење комбинованог модела наставе.

У Хрватској ће ђаци у школе кренути 7. септембра. Уведена су и поједина правила понашања, па тако по њима родитељ може да уђе у вртић са дететом али мора да се преобује, пише Вечерњи лист. По препоруци које је усвојило Министарство просвете, свака школа ће доносити одлуку о томе како ће организовати рад – у клупама, мешовито или на даљину.

Ни на Косову првог септембра нису се чула школска звона. Од четири земље Балкана које су одложиле почетак школске године, једино Косово није имало изборе током епидемије. Министар образовања, науке и технологије Рам Љикај је објавио да се почетак школске године одлаже до 14. септембра.

У срединама у којима већински живе Срби настава ће се одвијати онлајн, а предшколске установе махом неће радити, због лоше епидемиолошке ситуације, пише Коссев.

У свакој школи просторија за заражене

Прваци су 1. септембра у клупама у БиХ, а новинар „Ослобођења“ Мерима Бабић каже да је углавном све протекло добро.

„По четрнаесторо деце може да буде у разреду, а у школу иду само они од првог до петог разреда, старији имају онлајн наставу“, каже Бабић.

Додаје да су обавезне маске и одржавање физичке дистанце, а епидемиолози су најавили да ће мењати мере како се ситуација буде мењала.

„Препоручили су да свака школа има једну изолациону просторију за децу којој се симптоми корона вируса појаве. Они ће тамо бити док родитељи или лекари не дођу по њих. Све делује да је под контролом“, додаје Бабић. „Деца су првог дана у школама добила маске, а родитељима су рекли да донесу дезинфекциона средства“.

Шта ако дете не носи маску?

У Словенији су ученици и основних и средњих школа с маскама кренули на наставу, преноси Хина. Национални институт за јавно здравље Словеније (НИЈЗ) донео је препоруку по којој сви ученици у заједничким просторијама треба да носе маске које доносе сами у школу, а они који их не понесу – добиће их испред учионице.

Препоручују се платнене шивене маске које се могу прати. Медији преносе да се међу родитељима појавила дилема како да реагују ако неко дете не носи маску и да ли ће зато бити удаљено из школе.

Како је у свету?

Скоро 1,4 милиона деце у Вухану, на истоку Кине, вратило се у школу или јаслице у граду у коме је у децембру прошле године почела пандемија корона вируса. Деци је на улазу мерена температура, а унутар школа је обавезно ношење маски. Око 80 одсто од укупног броја смртних случајева у Кини преминуло је у Вухану, а његови становници су били под изолацијом готово 11 недеља.

У Велсу су неки родитељи одлучили да не пошаљу децу у школу услед страха од корона вируса. Ресорни министар је рекао да они неће бити кажњавани, већ да је потребно да се са њима разговара.

У Француској се 12,4 милиона деце вратило у клупе након веома дуге летње паузе. Председник Емануел Макрон рекао је да су изазови бројни, али је апеловао на све да усвоје исти одговоран приступ какав су имали месецима.

„Не бојте се!“ порука је родитељима министра просвете у Француској.

У понедељак су у тој земљи забележена 3.082 нова случаја корона вируса, што је велики пад у односу на прошлу недељу.

Ђаци заостају за градивом три месеца

Истраживање које је спроведено у Великој Британији показало је да деца у овој земљи заостају три месеца за школским програмом због изолације услед пандемије.

Истраживачи из Националне фондације за истраживање образовања рекли су да је мало вероватно да ће ђаци то моћи брзо да надокнаде, јер ће се у школама увести дистанцирање и нове мере предострожности.

Око 3.000 директора и наставника из око 2.200 школа рекло је да је јаз између богатих и сиромашних ученика порастао скоро за половину и да ће дечаци вероватно више заостајати за градивом.

У Русији су ђаци кренули у школу неометано, с тим што неће традиционалних прослава, јер је број заражених корона вирусом у целој земљи достигао милион.

У Италији ђаци имају обавезу да држе дистанцу од једног метра или да носе маске када одржавање удаљености није могуће.

Дозвољена попуњеност возила јавног превоза повећана је на 80 одсто капацитета како би се ученицима омогућио одлазак у школу.

У Немачкој је забрањено поздрављање при којем долази до контакта кожом, као и додиривање лица рукама, а учионице се проветравају после сваког часа. Ђаци не би требало да додирују гелендере и прање руку је јако важно, преноси Дојче веле. Ношење маски није обавезно, а наставно особље може бесплатно да се тестира на корона вирус.

У Белгији се 1,2 милиона деце враћа у клупе, а правила су да нема мешања ђака других разреда, да се учионице редовно проветравају, као и да ученици и наставници носе маске у учионици.

У Пољској је усвојено десет правила за безбедно похађање школе, која укључују обавезно прање руку и редовно проветравање учионица.

Деца у Португалу имају још две недеље пре него што се врате у школу, али неке невладине организације сматрају да земља још није спремна за то јер су правила за одржавање наставе превише нејасна.

Извор: ББЦ

MD MONTEL