Награда „Рамонда сербика“ Љубивоју Ршумовићу

JP Putevi Brcko

Једногласном одлуком жирија Књижевне колоније Сићево, награда „Рамонда сербика“ за 2020. годину за цјелокупно књижевно дјело и допринос српској књижевности и култури додјељује се књижевнику, телевизијском и драмском писцу, режисеру, водитељу, новинару, уреднику часописа, радијских и телевизијских програма, фотографу, спортисти и једном од најистакнутијих пјесника за дјецу српске књижевности, Љубивоју Ршумовићу.

Како пише у одлуци жирија, разлози за ову одлуку су „интензиван дијалог са традицијом и фолклором, авангардом и модерном, сажимање популарне и високе културе, поигравање жанровским конвенцијама, интермедијалним и интертекстуалним обрасцима и културолошким знаковима актуелне стварности, а у циљу освајања простора слободе и игре као њеног главног означитеља, утврдили су посебност Ршумовићевог поетичког идентитета и његову изузетну позицију, прије свега, у српској књижевости за дјецу, али и у јавном животу и култури Србије“.

„Успјешним спојем неспојивог, једнако традиционалан и модеран, наивно идеалистички повјерљив и интелектуално скептичан и ироничан, дослиједан рими и склон језичком онеобичавању, неологизмима, нонсенсним сликама, хумору, пародији, иронији, парадоксу, сатири, Ршумовић уноси `ршум` у поетичке свијетове српске књижевности и културе и, према ријечима свог књижевног узора Душана Радовића, отвара нови циклус српске поезије за дјецу“, кажу из жирија.

Опус Љубивоја Ршумовића данас броји око 90 наслова и 15.000 пјесама, написаних углавном за дјецу и младе.

„Он уводи извјесне иновације у српску књижевност за дјецу на тематском, значењском, лингвистичком и дидактичком плану. Његова поезија заснива се на естетским и језичко-стилским крајностима, слободнијем приступу систему моралних вриједности, што не значи да је у потпуности ослобођена поучности, напротив. Ову поезију битно одређују национална и родољубива осјећања, жеља за повратком у завичај, љубав према природи, тежња за изграђивањем посебног односа у дјеце према биљкама и дрвећу“, кажу из жирија.

Посебне заслуге Љубивоја Ршумовића огледају се у борби за заштиту дјечјих права.

„Дијете у његовој поезији има привилегован положај. Дјетету треба приступати с љубављу, разумијевањем и обраћати му се као одраслом човјеку. Стога су његове пјесме често испјеване у облику загонетки и питалица, како би читаоце покренуле на размишљање о дјеци и њиховој (зло)употреби у животу и књижевности“, кажу из жирија.

Љубивоје Ршумовић је рођен у златиборском селу Љубишу, гдје и данас живи.

Награда „Рамонда сербика“, која се додјељује од 1995. године, Ршумовићу ће бити уручена 18. септембра у вријеме одржавања Књижевне колоније у Сићеву.

Жири су чинили
Владан Матијевић, предсједник и прошлогодишњи лауреат награде, Бранислав Јанковић, члан и проф. др Данијела Костадиновић.

Извор: Јужне вести

MD MONTEL