Холивуд одао почаст Николи Тесли: Итан Хоук бриљирао у улози славног научника

Kolubara

Званично је објављен филм “Тесла”, премијерно приказан на фестивалу Санденс.

Славног научника игра Итан Хоук, а режију потписује Мајкл Алмарејд.

Тесла је кроз ово остварење приказан као меланхолични визионар, са посебним освртом на његов однос са Томасом Едисоном.

“Иако је током свог живота био готово необјашњив, Тесла, који је рођен у садашњој Хрватској 1856. године, а умро у њујоршком хотелу 1943. године, посљедњих деценија постао је учвршћивач у хладном нервозном пантеону славних. Своје име пренио је електричном аутомобилу, а славни Дејвид Боуви га је играо у филму Кристофера Нолана”, пренио је лист.

Мистика произлази из смисла да је Тесла предвидио, барем теоретски, већи дио технологије коју сад користимо, укључујући глобалну бежичну комуникацију.

Међутим, врло мало слика о њему појавиће се на претрази Гугла, тако да задржава “тврдоглаву ауру мистерије”, оцјењује Нјујорк тајмс.

Итан Хоук, суморног лица и тешких бркова, глуми Теслу као немирну душу оптерећену генијалношћу коју прогања и меланхолија.

Мање маштовит филм можда би покушао да открије ту изворну тугу у дјетињству или да открије везу између Теслиног меланхоличног темперамента и његове каријере. Али Хоук у својој улози, тихој и привлачној, није ни херојски визионар, ни трагични јунак. Једноставно има своје расположење, пренио је лист утиске о филму.

Филм је пун модерних анахронизама јер ликови користе лаптопе, мобилне телефоне и слушају електронску музику, ствари које је сам Тесла предвидио за живота.

Извор:  Serbian Times

MD MONTEL