ИЗБОР ЧИТАЛАЦА – НЕСВАКИДАШЊИ ОДМОР НА СТАРОЈ ПЛАНИНИ!

JP Putevi Brcko

Пандемија која је захватила свет многе је преорјентисала да се окрену домаћем туризму. На нашу срећу Србија и БиХ имају много тога што домаћи туристи могу посетити. У нашу редакцију стигле су несвакидашње фотографије наше верне читатељке са годишњег одмора. Ево о чему је реч.

У време Римљана, масив се звао Хемус (Хаемус). Словени су је називали Маторни гори, а Турци Коџа Балкан или само Балкан. Реч је о Старој планина или како је Бугари и дан данас зову Балкан планина.

Већим делом Стара планина налази се у Бугарској, а знатно мањим делом на југоистоку Србије. Највиши врх Старе планине у Србији је Миџор (2169 м.н.в.), а ту су још и Бабин зуб (1758 м н. в.), Орлов камен (1737 м н. в.), Три чуке (1937 м н. в.), Сребрна глава (1933 м н. в.).

Стара планина обилује прелепим водопадима, кањонима и језерима. Водопади Арбиња представљају читав низ водопада и каскада на Дојкиначкој реци и њеним притокама. Вода је бистра, хладна планинска може се пити, нема загађења, станиште поточне пастрмке и речних ракова.

Кањон Росомаче – важан објекат геонаслеђа са профилом јурских седимената и фосилним остацима створених у најдубљим деловима мора.

Завојско језеро – популарна дестинација за одмор и риболовце. У водама Завојског језера могу се наћи: шаран, штука, клен, гргеч, док су притоке Завојског језера станиште поточне пастрмке.

Кањон Владикине плоче на реци Височици. Карактеришу је чиста вода, богатство рибом, разнолики предели, клисуре и кањони. Владикине плоче су настале пробијањем реке кроз кречњачки масив, стварајући импозантан кањон, који је на многим местима непроходан. Река Височица је током целог свог тока богата пастрмком кленом и поточном мреном, а услови за мушичарење су одлични. Постоји неколико пећина које се могу уочити изнад речног корита на висини од око 86 м. Овај систем пећина нарочито је интересантан по остацима који указују на боравак праисторијског човека у њему.

Споменичко наслеђе Старе планине, као одраз духовности и трагова живљења становништва, огледа се у присуству трагова праисторијских, античких и римских остатака; касносредњевековним манастирским целинама (са архитектуром, сликарством и непосредним окружењем јединственим за шире подручје); многобројним етнообјектима, многобројним фармама са аутохтоним расама и сортама домаћих животиња и биљних култура.

Захваљујући Љубици Митић, која нам је уступила своје фотографије уз предивне утиске са Старе планине, користимо прилику да и вас заинтересујемо да свој одмор проведете на овој прелепој планини на југоистоку Србије. Редакција портала Објектив Медиа је одлучила – првом приликом путујемо на Стару планину!

MD MONTEL