Преваранти на квадрат

JP Putevi Brcko

Ових дана поштари звоне два-три пута и дијеле по кућама и становима плаве коверте са земљишним изводима о праву на власништво некретнина.

 

Детаљан опис с правним лијеком. Све ОК, само нешто није ОК!

У коверти с мојим именом пише да имам један квадратни метар мање него што ми је агенција рачунала кад су ми продавали стан.

Сјетих се… Недавно ми је причао рођак, професор, да су најчешће софистициране преваре код продаје станова од агенција, или од инвеститора, такве да продавац редовно дода један квадратни метар, а то је ни мање ни више већ 2.500 КМ.

Врло елегантно да не трепнете, даћете “онако” и неповратно суму која је, руку на срце, поприлична. За њу можете купити намјештај за једну собу. Мало је људи који ће узети метар и развлачити га по неким зидовима и мјерити квадрате. На тај проценат, лаковјерних, игра се и заснива. Моја претпоставка је да се на велике квадратуре ‘ладно додају и два квадрата!

То није жамеву (никад виђено) већ дежаву, само док сви дођемо до памети односно похватамо све преваре у ројевима што нас окружују, прође живот! Џабе накнадна памет.

Јер, човјек би само упао у већи проблем кад би потражио од продавца стана назад тај непостојећи квадрат или 2.500 КМ.

Ми смо ипак прваци свијета у некој дисциплини.

Преварама!

Они што шибицаре, џепаре, сјецикесе, јајаре и слични, они су бебе за кекс и млијеко према стамбеној и свакој мафији било које дјелатности у игри великих бројки.

Нове зграде, које су направљене ових година, и сад ничу. У просјеку имају 100 до 150 станова.

Ако на сваком стану украду по квадратни метар (2.500 КМ) није проблем ни лошем математичару израчунати да је то цифра од 250 до 300 хиљада КМ у просјеку на свакој згради, не рачунајући реалну зараду на продаји од изградње стана.

Након 20 година бављења послом изградње и продаје станова зар је проблем постати милионер?! То што су они преваранти на квадрат… Па то су код нас особе с педигреом, контроверзни бизнисмени, најтраженији мушкарци на тржишту покретне имовине.

Сљедећа етапа.

Такви на свом искуству одгајају подмладак, тачније уче своју дјецу како је дивно бити лопов у свиленом одијелу с актен ташном.

“Сине, варај кога стигнеш и буди цар!”

Проблем настане кад неки други син буде већи преварант и у тој утакмици забије гол у првом полувремену, а онда слиједе једанаестерци! Размножиће се силни “прљави” играчи тако да ће се формирати Лига шампиона.

Утакмице без публике, без судије, само живи зид од наивних, као мала препрека. Ко буде најбољи голгетер о њему ће причати и аплаудирати му, све док се не појави нови и бољи шутер.

Тако ће живјети у свом краљевству превара, несрећно до краја живота.

MD MONTEL