Примаријус др Милан Рогановић: Ево до чега доводи вишесатно ношење маски

JP Putevi Brcko

Једино исправно ријешење је да се родитељима и ученицима да слобода избора при ношењу маски.

Умјесто осјећања среће и поноса што нам дјеца крећу у нову школску годину и успињу се на сљедећу љествицу свог сазријевања и образовања, над родитеље, али и просвјетне раднике, надвио се таман облак зебње и сумње шта ће се са дјецом догађати, да ли ће се заразити корона вирусом, да ли ће и сами бити заражени и да ли ће се школска година у цјелини спровести на устаљен, традиционалан начин или савременом методом ,,на линији”(онлине). Све то и не чуди, јер су нас надлежни, као и претходних мјесеци, поново излагали разним контрадикторним информацијама о стању епидемије, степену заражавања, да ли треба носити заштитне маске у школама или не, какве морају бити и то све по принципу данас трослојне, а сутра ,,пуј пике, не важи”, могу било које.

Министар просвјете изјављује да је систем рада договорен и разјашњен ,,до у ситна цријевца”, просвјетари тврде супротно, родитељима се намеће обавеза да својој дјеци свако јутро мјере телесну температуру и процјењују здравствено стање. Значи, поново надлежни скидају са себе одговорност и пребацују је на родитеље и просвјетне раднике. С медицинског аспекта, посебну пажњу привлаче изричита наредба да сви у школама морају носити заштитне маске, па и најмлађи ђаци, иако нема доказа да су маске сигурна заштита од ма ког вируса, као и неке тврдње како је вишечасовно ношење маски потпуно безопасно. Међутим, бројни стручни радови то демантују.

ИСКУСТВА ХИРУРГА

Испитивања на хирурзима, који су по природи посла носили заштитне маске, су показала да послије само једног сата операције, ниво кисеоника у крви опада, а пулс се повећава, што би могло бити од клиничког значаја. Наиме, осим логичног смањења количине кисеоника, у крви долази до повећања угљендиоксида које наше тијело избацује дисањем, али га маска задржава, те се он поново удише. У извештају се наводи случај здравог љекара који је, носећи маску, извео интервенцију над туберкулозним болесником и осјетио гушење, лупање срца и дрхтање руку након 30 минута. Извршено је и мјерење на још четворо анестетичара, прије и послије двадесетоминутне интервенције и вриједности угљендиоксида су биле повишене, али без симптома. Повишене вриједности угљендиоксида повезане су са његовим поновним удисањем, јер остаје „заглављен“ у масци. Аутори напомињу да такве вриједности угљендиоксида доводе до сметњи у концентрацији, мишљењу и психомоторним радњама.

ОД ГЛАВОБОЉЕ ДО САМОЗАРАЖАВАЊА

Један свјежи стручни рад из доба короне каже да ношење маски доводи до главобоља. Од 158 здравствених радника који су испитивани, 81% је развило нове главобоље узроковане ношењем заштитних маски. Чак 91,3% испитаника са претходном дијагнозом главобоље, сматрало је да им ношење маски погоршава проблем и смањује радне способности. (и остале научне радове погледајте на крају текста, прим.ур.срб)

Такође, проблем дуготрајног ношења маски је и поновно удисање евентуалних честица вируса код људи који га имају. Од стране кризног штаба нам је речено да ко добије вирус „преко маске“ биће „мање болестан“, али није речено шта ће се десити са инфицираном особом која изнова, под маском, удише вирус који тијело покушава да избаци. Логично би било да ће бити „више болесна“. Оно што је извјесно, враћени вирус ће се задржавати на носној слузници, а показано је на анималном моделу, да неки корона вируси имају склоност да допру до централног нервног система преко мирисног (олфакторног) нерва.

Значи, вишесатно ношење маски доводи до редукције нивоа кисеоника у крви и спречавање ослобађања угљендиоксида, што, по неким новијим радовима, доводи до повећања киселости крви, срчаног и бубрежног оптерећења, као и појачаног анаеробног метаболизма, а може погоршати и нека хронична стања. Такође, може доћи до појаве атеросклерозе и имуносупресије инхибицијом Т лимфоцита.

ШТА ЈЕ РИЈЕШЕЊЕ?

У ситуацији када дјеца значајније не оболевају од онога што зовемо корона вирусом, а чине и само мали проценат преносилаца, једино исправно ријешење је да се родитељима и ученицима да слобода избора при ношењу маски, а да се много већа пажња посвети у кавим материјалним могућностима школе дочекују нову школски годину, имају ли адекватна учила, простране, добро освјетљене и провјетрене учионице, уређене санитарне чворове, средства за дезинфекцију, али и довољно задовољног стручног кадра.

Извор: Србин.инфо

MD MONTEL