Дража Петровић: Вучићева критика нам је била највећа похвала

Kolubara

„Људима је постало гадно да гледају телевизију и да читају новине које пишу похвално о Вучићу, јер је одавно све веома неукусно. Мислим да у Србији уопште не постоји потреба за слободом медија, јер је нико не тражи, сем нас неколико који попут секте стално истичемо да она недостаје“, рекао је у интервјуу за Нова.рс Драгољуб Дража Петровић, главни и одговорни уредник дневног листа Данас.

У интервјуу за Нова.рс члан ауторског тима Пљиж-а говорио је о променама у новој сезони емисије, о разговору који је својевремено водио са Александром Вучићем, стању медија у Србији, као и о томе шта највише замера актуелној власти.

Нова сезона Пљижа почиње 1. октобра и емитоваће се сваког четвртка од 21 сат.

„Биће све исто као и до сад – нас тројица седимо и причамо у нашој замишљеној соби. Мислим да ће се једино променити фотеље, јер су ове старе после пет сезона изгубиле на боји и почели смо да упадамо у њих. И даље ћемо правити емисију која ће представљати стилску вежбу. Тешко је направити нешто где три човека седе у фотељама и причају, а ми смо то успели пре свега захваљујући Мићку Љубичићу и Воји Жанетићу, који су тај концепт и осмислили“, рекао је он.

Каже да су у почетку људи негативно реаговали на емисију и постојале су замерке како је она досадна.

„Међутим, то се временом променило. Ми смо током снимања открили велики таленат Воје Жанетића – његов смех. Он је добар јер ми не морамо да имамо публику у студију, нити морамо да пуштамо снимљено смејање које користе неки други комичари. Ми имамо Воју који се увек смеје кад треба. Немамо ни вођу статиста који треба да каже публици кад да се смеје или да аплаудира, већ је код нас све спонтано захваљујући том његовом невиђеном таленту – да се слатко и заразно смеје. Први адут су Мићкове имитације, а други адут је његов смех“, прича Петровић.

Имамо све елементе да потрајемо као “Стонси” – нећемо се посвађати, обећава Петровић.

„Ако је нешто утицало на мене да пишем сатиру онда је то оно што су радили Мићко и Воја са Индексовим радио позориштем. Ја сам одрастао на томе“, наводи.

Одговарајући на питање како политичари реагују на емисију, Петровић је рекао да је највећа похвала коју су добили заправо била и највећа критика.

„Александар Вучић је гостовао у некој емисији Предрага Сарапе и овај га је питао нешто у вези мене и листа ‘Данас’. Тад се председник сетио да сам ја у Пљижу, па је рекао: ‘Шта тај стручњак има… Нек доведе она два стручњака, нек ме позову на ТВ дуел, па ћу ја да им покажем…’. Он је тад рекао да је гледао нашу емисију и да је издржао седам минута и да је то нешто најдосадније што је видео у животу. Нама је та критика била и највећа похвала“, каже он.

Додаје да зна и да је Горан Весић изјавио да му се свиђа како га Мићко имитира и да је рекао да су они чак и пријатељи.

„Ја мислим да они нису неки пријатељи и да је Мићко гледао да избегне одлазак на кафу, с обзиром да је Весић обећао да ће га позвати“, каже Петровић.

Говорећи о томе како изгледа бити главни и одговорни уредник „Данаса“, Петровић каже да је осећај „као да се бавите неким нечасним послом“.

„Власт ствара атмосферу у којој оно што радимо изгледа као нешто што је забрањено, тако да се некада осећамо као да издајемо порно часопис, а у ствари је све супротно. Поклоници режима издају такве часописе и продају их на киосцима. Што се нас тиче, ми смо намерени да се поштено бавимо овим послом и да спасимо своје душе, иако смо препознати као атеистичка новина“, наводи он.

Истиче да је проблем што публика уопште не жели да чита новине које их не „фарбају“ и не лажу, већ воле да читају и уживају у медијима који то раде.

„Мислим да већина читалачке публике у Србији уопште нема медијски сензибилитет да процени шта је тачно, а шта је нетачно, ко их лаже, а ко их не лаже. Људи се лепе за оне ствари које подилазе публици. Наш народ воли да га фарбају телевизије, дневни листови, сајтови и зато су такви медији увек најчитанији. Мислим да у Србији уопште не постоји потреба за слободом медија, јер је нико не тражи, сем нас неколико који попут секте стално истичемо да она недостаје“, каже Петровић.

Нова.рс подсећа да је непосредно пред последње председничке изборе неколицина дневних новина било „пресвучено“ у лого Александра Вучића. Само Данас и Информер нису имали тај оглас.

„Информер није био пресвучен у ‘АВ’ лого, јер је било глупо пресвлачити нешто што је већ летак. Њима је насловна страна сваки дан као реклама за Српску напредну странку и Александра Вучића. Ми смо се тад осећали као Црногорци током бомбардовања ‘99. године, кад су говорили: ‘Па бомбардујте мало и нас’. То што нам нису дали оглас је била и услуга Данасу, јер не знам да ли би мој директор одбацио могућност да добије тако велики новац, колико се плаћао тај оглас. Шалу на страну, вероватно би свеједно одбили да објавимо то, али ето – тад смо постали хероји који нису дали да им Вучић ‘пресвуче’ новине, а заправо он нама није ни дао тај оглас“, објашњава Петровић.

Одмах после те ситуације био је гост у „24 минута са Зораном Кесићем“, а екипа емисије је дошла на идеју да изиграва „Сендвичмена“.

„Смислили смо причу да смо ми из дневног листа Данас заборавили да ‘пресвучемо’ новине и да морам да надокнадим штету фирми тако што ћу ићи по телевизијама и носити на себи лого АВ. То је била једна од успешнијих фора у тој емисији, бар што се тиче мог гостовања. Тад сам рекао да после ’24 минута’ тако обучен морам да гостујем у емисији Агапе на Студио Б и да ћу бити и у ‘САТ патроли’ на РТС. Напоменуо сам да морам да обилазим те емисије да бих одрадио посао за Вучића, јер смо ми направили пропуст необјављивањем тог огласа“, присећа се он.

Одговарајући на питање шта највише замера актуелној власти и председнику Вучићу, Петровић је рекао да је реч режиму кјоји је ригидан према људима који не мисле као они.

„Највећи проблем је што имамо ситуацију где се апсолутно сваки противник режима ‘гуши’ и ‘провлачи кроз блато’. Амбијент у овој земљи је ненормалан и то чини да се ви осећате непријатно. Људима је постало гадно да гледају телевизију и да читају новине које пишу похвално о Вучићу, јер је одавно све веома неукусно. Не свиђа ми се уопште атмосфера у друштву. Ипак, морам да кажем да ту има и добрих ствари, на пример волим што они граде аутопутеве, а чак ми се свиђају и неки захвати по Београду“, изјавио је.

Појашњава да му се свиђа што су у његовом крају затворили улицу која иде од Француске до Скадарлије и направили од ње пешачку зону.

„Тај део ми се допада, али већина ствари које су напредњаци урадили у Београду ми се не допада. Рођен сам у овом граду и емотивно сам везан за многе ствари. На пример, са Главне железничке станице сам много пута путовао и онда ме је много погодило њено укидање. Возио сам бицкл по том делу Београда на води за који Вучић каже да изгледа лепше него што је некада био, јер нема више пацова, наркомана и змија. Мени је раније деловао лепше, кад је ту била само стаза за бицикле, али то је већ ствар мог укуса“, наводи Петровић.
„Вучић ме звао да пријави да је Тома добио већи стан“

Петровић каже да је са председником Вучићем имао неколико контаката пре него што је дошао на власт.

„Три године сам писао колумне за Курир, између 2006. и 2009. године. Једном сам написао како су он и Тома Николић добили уочи бомбардовања ’99. године два четворособна стана. Вучић је звао тадашњег главног уредника Курира и тражио мој број, а кад сам то сазнао, ја сам га позвао да би ми он рекао: ‘Господине Петровићу, ја сам добио трособан стан, а Тома је добио четворособан’. Значи, њега је заболела та једна соба више у тексту. Ту се видео његов однос према писању о себи, јер он се није бунио због суштине тог чина – да је уочи бомбардовања од Владе Србије добио стан, него му је битно што је он добио једну собу мање и мисли да је због тога у читавој причи невинији“, сматра Петровић.

Од кад је главни уредник Данаса није имао контакт са Вучићем.

„Мислим да он схвата да је бесмислено да мене зове, јер ништа неће урадити, осим што ћу ја касније причати о томе. Сећам се да је он, уочи доласка на власт 2012. године, одбио да гостује са мном у једној емисији коју је водио Драган Бујошевић на телевизији Прва. Бујошевић ме је позвао, два сата пошто смо се договорили да гостујем, како би ми пренео да је Вучић рекао како не жели да седи са мном у истом студију, јер сам му ја наводно увредио породицу у својим колумнама. Ја сам тад рекао да он може слободно да донесе те колумне у емисију и да их прочита, пошто је реч о измишљотини. Вучићу је омиљена фраза да прича како му је неко увредио породицу, иако се његова породица сама намешта да је помињеш у текстовима. Нисмо ми јурили његовог брата или сина, него су се они сами појавили па смо морали о томе да пишемо, као што би то радили и сви остали“, наглашава Петровић у интервјуу за Нова.рс.

Извор: Н1

MD MONTEL