Бањалука добија прву самоуслужну праоницу за псе

Kolubara

У насељу Симе Матавуља ускоро ће бити изграђена прва самоуслужна праоница за псе у граду.

У овом насељу, на платоу између Улице Драге Малића и транзита, у току је изградња два парка за псе, али и спортских терена и пјешачких стаза.

“Тренутно се ради на изградњи пјешачких површина и инсталација за кућице те постројења за купање паса, што ће бити прва самоуслужна праоница за псе у граду”, рекли су у Ођељењу за комуналне послове.

Додали су да ће паркови за псе бити ограђени адекватном оградом, с опремом за тренирање паса и урбаним мобилијаром.

Петар Билчар, начелник Ођељења за комуналне послове, рекао је за “Независне новине” да ће праоница за псе изгледати као бокс гђе ће власници моћи окупати своје псе након игре у парку.

“Због великог броја грађана који имају кућне љубимце, посебно у централном градском подручју, жељели смо да им то омогућимо. Ова праоница ће бити мањих габарита и неће негативно утицати на околину”, рекао је Билчар.

Додао је да је план да се праоница бојом и дизајном уклопи у мобилијар парка, који ће бити подијељен на два дијела.

“Један дио парка је планиран за мање расе паса, а други за нешто веће псе. Оба парка, као и праоница за псе би требало да буду готови за двадесетак дана”, казао је Билчар.

Горан Милојевић, предсједник Удружења за заштиту животиња “Кербер”, поздравио је идеју за изградњу још паркова за псе и оцијенио да би било добро да они буду изграђени у сваком насељу.

“Парк у Борику, иако је добро направљен, за многе је власнике паса предалеко, а често је, као тренутно једини овакав парк у граду, преоптерећен”, рекао је Милојевић.

Додао је да се самоуслужне праонице за псе налазе у скоро сваком граду у Европи.

“То је веома корисна ствар, посебно у љетном периоду јер се пси послије играња могу расхладити и окупати”, казао је Милојевић.

У насељу Симе Матавуља нови рекреативни садржаји требало би да буду изграђени за двадесетак дана, у оквиру плана којим се настоји у сваком градском насељу направити што више простора за рекреативне активности.

Уз раније саграђене терене за фудбал и одбојку, те теретану на отвореном, на овој локацији ће бити изграђени терени за баскет и боћање, стаза за трчање, те пјешачке површине, што ће ову локацију учинити пријатним мјестом за дружење, као и за бављење различитим спортовима и рекреацијом.

“На кошаркашком терену изливена је плоча, а у току је набавка подлоге, док су на будућој трим-стази постављени ивичњаци те је преостало да се поспе малч као подлога. Трим-стаза ће бити дужине 200 метара и ширине 1,2 метра”, кажу у Ођељењу за комуналне послове.

Извор: блпортал

MD MONTEL