Лето које ће ући у историју

JP Putevi Brcko

По алпским селима се овога лета нису шеткали азијски туристи са селфи-стиковима. Крузери су углавном остали привезани у лукама, а хотели у Средоземљу су зврјали празни. Лето 2020. је по многочему било посебно.

Статистике говоре саме за себе: у јуну и јулу је сваки други хотел у Паризу остао затворен, а у Лувру је било 64 одсто мање посетилаца него обично. Авиопревозници били су срећни што је почетком јуна уопште било могуће поново путовати по Европи, али и они кукају због лоше сезоне. Тако је у августу 2020. на европским аеродромима регистровано 35 одсто мање путника него годину дана раније. Пандемија је погодила читаву туристичку браншу, али ниједан сегмент тако јако – као крузере.

Већ на почетку пандемије такозвани „водени џинови“ избили су на лош глас као „расадници вируса“. Након тромесечног локдауна с почетком летње сезоне, крузери су почели да испловљавају – срамежљивије него иначе. Криза узрокована корона-вирусом је за тај сегмент туризма очито постала егзистенцијална. У бранши чине све да би спречили њен потпуни крах: установљени су строги хигијенски концепти, а тестирање на ковид 19 пре укрцавања на брод, постало је обавезни део програма крстарења.

Али нове вести показују да брзи опоравак није на видику. Тако је норвешка агенција „Хуртигрутен“ која организује крузерске експедиције на Антарктик, отказала све туре до краја године. „Хуртигрутен“ је последњих седмица доспео у жижу јавности због 70 заражених на крузеру „Роалд Амундсен“.

Упознај домовину да би је више волео!

Тешко је, када је у питању туризам, говорити о „профитерима“ кризе. Али дефинитивно има и оних који су релативно добро прошли овога лета. Немачки економски институт за туризам при Универзитету у Минхену у својој студији указује на пораст камперског туризма од 18 одсто у односу на, рецимо, 2016. Немци су ове године радо камповали – у сопственој земљи. Број регистрованих кампера је тако у 2020. порастао за 24 процента у односу на прошлу годину.

Упознај своју домовину да би је више волео, тако би укратко могао да гласи мото лета 2020. Многи туристички објекти зависили су од домаћих туриста, а они су, с друге стране, мање-више били присиљени да откривају заборављене или никад откривене лепоте свога краја. А како криза подстиче креативност код људи, тако су рођене и неке нове пословне идеје и покренути нови бизниси.

У новом издању ТВ-магазина Еуропео погледајте шта је лето 2020. значило за ноћне клубова и рејв-журке у главном граду Немачке, како су у аустријским Алпима преживели без туриста из Азије, каква будућност чека крстарења огромним крузерима и како је Бихаћ захваљујући корони добио једну нову туристичку атракцију…

Извор: ДВ

MD MONTEL