Након инфаркта се живи дуже уз више секса

Kolubara

Особе које су имале срчани удар би требало да се врате нормалној сексуалној активности – јер ће им то заправо помоћи да живе дуже, показало је истраживање.

Многи људи престају да имају секс након срчаног удара у уверењу да би то могло да покрене нови напад, али истраживање објављено у среду у часопису European Journal of Preventive Cardiology указује да је секс заправо веома користан за опоравак.

Истраживачи су пратили 495 парова у периоду од 20 година и открили да они који су одржавали или повећали учесталост сексуалних активности у првих шест месеци након срчаног удара имају 35 одсто мањи ризик од смрти, за разлику од оних који су престали да имају секс или су смањили учесталост.

“Сексуалност и сексуална активност показатељи су здравља. Обнављање сексуалних активности убрзо након срчаног удара може бити део нечије перцепције самог себе као здраве, функционалне, младе и енергичне особе. То може довести до здравијег начина живота уопште”, рекао је аутор студије, професор Јарив Гербер са Универзитета у Тел Авиву у Израелу.

Изненадни физички напор, попут сексуалног односа, може изазвати срчани удар, али се то дешава у спорадичним случајевима. Људи који имају редовну физичку активност заправо су под мањим ризиком од новог напада.

У истраживању је проучавано 495 пацијената који су хоспитализовани због првог срчаног удара 1993. године. Њихова просечна старост је била 53 године, а 90% од њих били су мушкарци. Научници су открили да је након 22 године умрло 211 пацијената, или 43% од укупног броја учесника. Затим су истраживали факторе као што су гојазност, физичка активност и социоекономски статус да би утврдили разлику у ризику од смрти између две групе и открили да су људи из групе умрлих углавном постали жртве других болести.

Гербер је за ЦНН рекао да људи који се без потешкоћа могу попети степеницама или трчати или препешачити километар без проблема, могу да имају и секс – што нас подсећа на познату сцену у филму “Something’s Gotta Give”, у којој пацијент са срчаним ударом Џек Николсон мора да докаже да се може попети степеништем пре него што почне секс са Дајаном Китон.

Пацијенти треба да наставе са сексуалном активношћу “што је пре могуће”, рекао је Гербер за ЦНН, “по могућности у року од неколико дана након отпуста из болнице”. А што се учесталости односа тиче, Гербер истиче да је довољно и једном недељно.

Гербер је, међутим, приметио да су недостаци његовог истраживања релативно млад узрасни профил учесника, као и мали број укључених жена. Такође је подвукао да студија не претпоставља да је сексуална активност једини фактор који утиче на стопу преживљавања.

“За одржавање редовних сексуалних активности потребни су бројни физички и психосоцијални здравствени параметри. У светлу овога, корист од саме сексуалне активности и даље је предмет расправе”, рекао је.

Међутим, резултати би требало да покажу пацијентима да не би требало да буду забринути због сексуалне активности убрзо након срчаног удара, закључио је Гербер.

MD MONTEL