Да ли сте знали да је први случај болести вампиризма забиљежен у Србији!?

Kolubara

Ријеч је о српском вампиру Петру Благојевићу, који је харао мјестом Кисиљевом почетком 18. вијека. У аустријским изворима Петар Благојевић забиљежен као сељак из Србије, за којег се везује легенда да је послије смрти постао вампир.

Наводи се да је живио је у селу Кисиљево, у сјевернијем дијелу централне Србије, која је тада била дио аустријског царства.

Након смрти Благојевића, људи у овом крају почели су послије кратке и мистериозне болести да умиру. Настала је сумња да се Петар повампирио.

Два мјесеца по укопу, у јуну 1725. године, отворен је Благојевићев гроб, тијело му наводно није трулило, а на уснама је имао свјежу крв.

Истраживања су вршили аустријски љекари. Мјештани су проболи колац кроз његово тијело и спалили га. Одговорни службеник аустријске управе био је против тога, али је пристао због великог страха који је владао међу становништвом.

Извјештај аустријског службеника Фромбалда о овом случају, објављен у бечком часопису Wienerisches Diarium („Бечки дневник”), спада у прва помињања вампиризма у Европи новијег доба, преведено је на више језика и учествовало у „вампирској манији“ у Енглеској, Француској и Немачкој.

Србија би у данашњици требало да представља праву земљу вампира, одакле и потиче ова ријеч!

Извор: СрпскаИсторија.РС

MD MONTEL