Сутра је КРСТОВДАН! Ноћ уочи празника ИСПУЊАВА ЖЕЉЕ: У ПОНОЋ погледајте у небо и чекајте ЧУДО

Kolubara

Српска православна црква и вијерници сутра прослављају Крстовдан, који у црквеном учењу означава налажење крста на којем је разапет Исус Христ. Велики празник Воздвижење часног Крста проводи се у обавезном посту.

Крстовдан је празник када се православни вијерници присјећају два догађаја у вези са часним Крстом Христовим, прво проналазак часног Крста на Голготи, и друго повратак часног Крста из Персије опет у Јерусалим. Током ратова крст се изгубио, а касније, када је поново нађен, његове дијелове узимали су спретни вијерници у нади да имају велику моћ, пошто су направљени од светог дрвета.

Овај празник Воздвижење Часног крста, слави се још од првих година званичне хришћанске проповиједи, а установљен је годину дана послије Првог васељенског сабора у Никеји, који је одржан 326. године.

Слави се увијек 14. септембра по старом јулијанском, односно 27. септембра по грегоријанском и новојулијанском календару.

Иако је Крстовдан радостан празник, на овај дан важи правило строгог поста, на хљебу и води. Вијерници на данашњи дан углавном једу хљеб и грожђе.

Црквени списи

Обилазећи Свету Земљу света царица Јелена намисли да потражи часни Крст Христов. Неки старац Јеврејин, по имену Јуда, једини знаде мјесто гдје се Крст нахођаше, па присиљен од царице изјави, да је Крст закопан под храмом Венериним, кога подиже на Голготи цар Адријан. Царица нареди, те порушише тај идолски храм, па копајући у дубину нађоше три крста. Док царица бијеше у недоумици, како да распозна Крст Христов, пролажаше мимо тога мјеста пратња са мртвацем.

Тада патријарх Макарије рече, да мећу на мртваца редом један по један крст. Када метнуше први и други крст, мртвац лежаше непромијењено. А када ставише на њ трећи крст, мртвац оживје.

По томе познаше, да је то часни и животворни Крст Христов. Метнуше га потом и на једну болесну жену, и жена оздрави. Тада патријарх уздиже крст, да га сав народ види, а народ са сузама пјеваше: Господе помилуј!

Царица Јелена направи ковчег од сребра и положи у њ часни Крст. Доцније цар Хозрој освојивши Јерусалим, одведе многи народ у ропство и однесе Крст Господњи у Персију. У Персији Крст је лежао 14 година. 628. год. цар грчки Ираклије побиједи Хозроја и са славом поврати Крст у Јерусалим.

Ушавши у град цар Ираклије ношаше Крст на својим леђима. Но на једанпут стаде цар и не могаше ни корака крочити.

Патријарх Захарија виде ангела, који спречаваше цару да у раскошном царском одијелу иде под Крстом и то по оном путу по коме је Господ, бос и понижен, ходио. То виђење објави патријарх цару. Тада се цар свуче, па у биједној одјећи и босоног узе Крст, изнесе га на Голготу, и положи у храм Васкрсења, на радост и утјеху цијелог хришћанског свијета.

Стари српски обичај који се везује за Крстовдан, како за зимски тако и за овај јесењи је да се у овој посебној ноћи остварује свака жеља. Зато вечерас тачно у поноћ погледајте у небо и замислите недвосмислену жељу, изговорите је јасно и гласно, а предање каже да уколико је „богоугодна“, она ће се сигурно испунити.

MD MONTEL